Tujina / ARHIV ČLANKOV
06.37 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Biden: V primeru invazije na Rafo Izraelu ne bomo dobavljali streliva

Ameriški predsednik Joe Biden je v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo strelivo.
06.08 09. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Deček 'brezdomcu' podaril dolar, izkazalo se je, da je šlo za milijonarja

Obleka naredi človeka, pravi star pregovor. A da v resnici človeka naredijo dejanja, dokazuje naslednja zgodba, ki so jo zabeležile nadzorne kamere. K bogatemu podjetniku iz ameriške Louisiane, ki nekega jutra ni bil ravno dobrega videza, je na ulici pristopil otrok in mu ponudil bankovec za dolar oziroma manj kot evro. Dolar, ki ga je dobil za dobro oceno v šoli. Edini denar, ki ga je sploh kdaj dobil. 9-letni fantič je bil prepričan, da je moški brezdomec, ki potrebuje pomoč. In kako se je na podarjeni dolar odzval bogataš?
18.17 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Velika Britanija bo zaradi vohunjenja izgnala ruskega diplomata

Britanska vlada bo izgnala ruskega obrambnega atašeja, ki je pravzaprav neregistriran vojaški obveščevalec, je sporočil britanski notranji minister James Cleverly. Ob tem je napovedal, da bo London tudi ukinil diplomatski status več ruskim nepremičninam na Otoku, za katere menijo, da so se uporabljale v obveščevalne namene.
17.49 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Levosredinske evropske politične skupine proti sodelovanju s skrajno desnico

Politične skupine socialistov (S&D), liberalcev (Renew), Zelenih in Levice v Evropskem parlamentu so v današnji skupni izjavi zagotovile, da ne bodo sodelovale s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami. K temu so pozvale tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Skupina EPP, ki ji pripada von der Leyen, se izjavi ni pridružila.
17.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Von der Leynova poziva k obrambi evropskih vrednot pred skrajneži

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na konferenci Krščansko-demokratske unije (CDU) v Berlinu pozvala k obrambi evropskih vrednot na junijskih evropskih volitvah pred populisti in skrajneži. Poudarila je, da EU ni mogoče graditi s "služabniki Kremlja, zaničevalci demokracije in skrajneži".
17.35 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V zrušenju vrtiljaka v Srbiji poškodovanih več kot deset otrok

V Kuršumliji na jugu Srbije se je zgodaj popoldne zrušil vrtiljak, pri čemer je bilo poškodovanih več kot deset otrok, od tega en huje, so sporočile srbske oblasti. 13-letnico so nezavestno prepeljali v klinični center v Nišu, njeno življenje pa naj bi bilo ogroženo. Deset otrok oskrbujejo v zdravstvenih domovih v Kuršumliji in bližnjem Prokuplju.
16.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Lažna atrakcija v živalskem vrtu: pobarvana psa predstavili kot pandi

Vzhodno kitajsko provinco Jiangsu je zajela prava pandomanija, po tem, ko so v enem od živalskim vrtov obiskovalcem predstavili dve majhni pandi. A kot se je izkazalo kasneje, ni šlo za pravi pandi, temveč zgolj za postrižena in pobarvana psa pasme chow chow.
16.48 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

EU s prihodki od zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini

Države članice EU so dosegle načelen dogovor o uporabi dela prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za podporo Ukrajini, je na družbenem omrežju X sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. Sredstva bodo namenjena okrevanju in vojaški obrambi Ukrajine, so dodali.
16.30 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Vučić sprejel 'velikega prijatelja' in ponovno napovedal leteče taksije

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po srečanju s kitajskim predsednikom Ši Jinpingom v Beogradu poudaril, da bo imela Srbija podporo Kitajske pri vseh pomembnih političnih vprašanjih. Ši je medtem izpostavil trdno politično zaupanje med državama ter napovedal gradnjo skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo. Poleg tega je Vučić povedal, da je Ši zagotovil podporo Kitajske Srbiji pri organizaciji Expa leta 2027 v Beogradu. Takrat bodo po Vučićevih besedah začeli voziti leteči taksiji.
16.21 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Usoda Rafe na nitki, pogajanja se nadaljujejo

Pogajanja o premirju v Gazi se v Kairu nadaljujejo. V senci izraelskih napadov na Rafo je Katar kot eden glavnih posrednikov v konfliktu mednarodno skupnost pozval, naj ukrepa in prepreči genocid v palestinski enklavi. ZDA so začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku.
15.38 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski osumljen naročila umora

Ukrajinski poslovnež, nekdanji politik in milijarder Igor Kolomojski, ki je že priprt zaradi obtožb o goljufiji in pranju denarja, je sedaj osumljen še, da je naročil umor, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes poročali ukrajinski mediji. Šlo naj bi za osebno maščevanje direktorju odvetniške družbe.
15.33 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Hrvaški kupec v konzervi fižola našel del podgane z repom

Eden od kupcev na Hrvaškem je imel grozljivo nakupovalno izkušnjo, saj je doma v konzervi fižola našel podgano. Pravzaprav je našel zadnji del podgane z repom. Znana hrvaška trgovska veriga je odpoklicala celotno serijo fižola in se stranki opravičila, obiskal pa jih je tudi inšpektor.
14.26 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Plenkovićeva HDZ dosegla koalicijski dogovor z Domovinskim gibanjem

Predsednik hrvaške vlade in zmagovalne stranke na aprilskih parlamentarnih volitvah HDZ Andrej Plenković je dosegel dogovor z desnim Domovinskim gibanjem (DP) o oblikovanju nove parlamentarne večine. Podporo mu je že v torek obljubil tudi del predstavnikov manjšin, s čimer si je zagotovil potrebnih 76 poslanskih podpisov za sestavo vlade.
14.15 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Napadalec v knjižnici s torbo po glavi udaril članico Zelenih

V berlinski knjižnici so v torek napadli nekdanjo županjo in socialdemokratko Franzisko Giffey. Napadalec jo je udaril s torbo po glavi, jo lažje poškodoval in zbežal. Tudi v Dresdnu se je zgodil nov napad. Po navedbah Policije je bila žrtev članica Zelenih. Med lepljenjem plakata sta skrajna desničarja nanjo pljuvala in ji grozila.
12.53 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Estonci bodo svoj glas na volitvah lahko oddali prek mobilnih naprav

Estonski državljani bodo lahko svoj glas na volitvah kmalu oddali tudi prek mobilnih naprav, je odločil parlament v Talinu. Zakon bo sicer v veljavo dokončno stopil šele oktobra, tako da tovrstno glasovanje na prihajajočih evropskih volitvah še ne bo mogoče.
12.49 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Nov incident: Boeingovo letalo zasilno pristalo in obstalo na nosu

Boeing 767 v lasti ameriškega dostavnega podjetja FedEx se je tik pred pristankom v Istanbulu znašel v težavah. Na letalu je namreč odpovedalo nosno pristajalno podvozje, pilota pa sta nato ob pomoči kontrolnega stolpa varno pristala.
11.27 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Poplave v Braziliji terjale najmanj sto smrtnih žrtev

Zvezna država Rio Grande do Sul na jugu Brazilije, vključno s prestolnico Porto Alegre, se še naprej sooča s katastrofalnimi poplavami. Te so doslej terjale najmanj sto življenj, še 128 ljudi pogrešajo. V številnih krajih medtem zmanjkuje pitne vode, reševalci pa se trudijo, da bi pravočasno zagotovili pomoč vsem, ki jo potrebujejo.
10.15 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

April že enajsti zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami

Letošnji april je bil enajsti mesec zapored, ko so podnebni znanstveniki zabeležili rekordno visoke temperature, ter prvi april v zgodovini z globalno povprečno temperaturo nad 15 stopinjami Celzija, so pokazali podatki službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus.
10.13 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

AstraZeneca umika cepivo proti covidu

Podjetje AstraZeneca je sporočilo, da je začelo odpoklic svojega cepiva proti covidu-19 zaradi "presežka razpoložljivih posodobljenih cepiv", ki so prilagojena novim različicam virusa. Že marca je farmacevtska družba umaknila dovoljenje za promet s cepivom v Evropski uniji.
10.06 08. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na položaj spravil Kim Džong Una in vodil propagando. Kdo je bil Kim Ki Nam?

V 94. letu starosti je umrl nekdanji vodja severnokorejske propagande Kim Ki Nam, so sporočili državni mediji. V totalitarni državi je desetletja vodil propagandna prizadevanja, med drugim je gradil tudi kult osebnosti okoli vladajoče dinastije Kim.