Novice / ARHIV ČLANKOV
20.38 02. 05. 2024
Črna kronika Zadovoljna

'Slovo Mance Košir pomeni velikansko izgubo za celotno slovensko kulturo'

Manco Košir smo poznali vsi. Kot novinarko, univerzitetno profesorico, publicistko in nekdanjo filmsko igralko. Bila je avtorica številnih novinarskih prispevkov, člankov in knjig, bila je pa tudi velika aktivistka. Bila je tudi kandidatka na listi VESNE za letošnje evropske volitve. Po dolgi bolezni, ki jo je pogumno bila, se je Koširjeva poslovila. Zdaj pa se od nje poslavljajo mnogi slovenski politiki, kulturniki, prijatelji in vsi drugi, ki so jo spremljali skozi leta in občudovali njeno delo.
19.57 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Mozirskem gaju, o ujmi, ki je divjala lani, praktično ni več sledu

Kako je videti Mozirski gaj, ki so ga lani avgusta prizadele poplave? Živi in to tudi po zaslugi številnih prostovoljcev. Jana Ujčič je preverila, kako se zopet bohoti v spomladanski opravi in srečala ogromno ljudi, tudi prostovoljce, ki jim je bilo mar in so takrat pomagali. Kako se zato počutijo?
19.51 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Je Slovenijo vstop v EU dobro izkoristila ali zapravila priložnost?

Vstop Slovenije v EU pred dvema desetletjema je bil velika prelomnica tudi za gospodarstvo, podjetja. Prej omejena predvsem na slovenski trg in države nekdanje Jugoslavije, so podjetja dobila veliko priložnost: vstop na velik evropski trg in to brez carin, z manj birokracije. Ob številnih priložnostih, ki jih je odprlo članstvo, pa jih je Slovenija očitno več zapravila kot izkoristila. Statistika življenjskih standardov namreč razkriva, da je naša država med deseterico, ki se je evropski družini priključila pred dvema desetletjema, v tem času napredovala najmanj. Slovenijo prepogosto zapuščajo najbolj perspektivni kadri, na drugi strani pa se zdi, da smo, ko gre za privabljanje tujega kapitala, še vedno razmeroma neuspešni. Zakaj?
19.29 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Od Genove do Provanse in Barcelone: Kje so dopustovali slovenski politiki?

Križarjenje po Mediteranu, plezanje v gorah, dopust na hrvaški obali, za vse to so se odločili, nekaj pa jih je ostalo doma, z družino in prijatelji. Nekateri so nam svoje načrte izdali pred kamero, spet o drugih vsak dan prek družbenih omrežij izvemo, kako in kje potujejo.
19.22 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kdo je za praznik dela najbolj trdo delal?

Slovenija je edina država v Evropski Uniji, kjer tudi drugega maja praviloma še počivamo po kresovanjih, praznovanjih in piknikih. A vendarle ne vsi. Še več dela kot običajno so imeli na primer prodajalci na bencinskih servisih in v manjših, zasebnih trgovinah, ki so, tako kot ob nedeljah in ostalih praznikih, lahko odprti. In kaj so ljudje nujno potrebovali? Česa je že zmanjkalo?
19.05 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Bi preživeli noč v hiši svojih filmskih junakov?

Vsak si je kdaj v otroštvu zaželel, da bi tudi sam lahko živel v hiši svojih junakov iz televizijskih zaslonov. Pa tudi, če bi to bilo le za eno noč. Verjeli ali ne, zdaj je to mogoče. Prek platforme Airbnb, ponudnika kratkoročnih nastanitev, boste namreč lahko prespali v osupljivih hišah, recimo tisti lebdeči iz filma V višave ali pa, če ste bolj za akcijo, v dvorcu iz risanega filma Možje X.
18.45 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V maju številne zapore po naši prestolnici. Kje morate posebej načrtovati pot?

Promet na Linhartovi cesti med križiščema z Železno cesto in Topniško ulico se bo povsem zaustavil. Popolna zapora bo trajala vse do konca julija, ko bodo dela končana, pa bo ta mestna prometnica po celotni dolžini razširjena v štiripasovnico. In v katerih delih prestolnice bo treba zaradi zapor še posebej načrtovati pot?
18.40 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

V Biogradu okoli 3000 slovenskih turistov, sezono otvoril popotnik Oliver Tič

Številni Slovenci so prvomajske praznike združili z enim, dvema ali tremi dnevi dopusta in se odpravili na krajši oddih na hrvaško obalo, kjer tako ali tako tradicionalno počitnikuje veliko naših rojakov. V Biogradu domačini že šest let v času prvomajskih praznikov v dobrodošlico turistom organizirajo slovenski vikend. Letošnjo otvoritveno slovesnost je kronal prihod popotnika Oliverja Tiča, ki se je 5. aprila iz domačih Slovenskih Konjic peš odpravil na štiri leta dolgo pot okoli sveta. Trenutno je v Biogradu s 5600 prebivalci, približno 3000 slovenskih turistov, ki jih bodo domačini razvajali z zabavami in drugimi prireditvami.
18.40 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Zakaj dežurstvo in nadure po zakonodaji niso priznani v delovno dobo?

Današnji dan ni prost za vse, med drugim za zaposlene v zdravstvu, gasilce, policiste, operaterje na številki 112 ... Vsem tem poklicem je skupno, da opravljajo poleg rednega dela tudi dežurstva, ki vključujejo tudi nočno delo, 365 dni v letu, 24 ur na dan. Dežurstvo in nadurne oblike dela pa se po naši zakonodaji, tako ugotavlja Matija Žerdin iz Mladih zdravnikov, ne priznavajo v delovno dobo. Da opozori na nepravilnosti glede vrednotenja dežurstev, je zato ministru za delo Luki Mescu in zdravstveni ministrici Valentini Prevolnik Rupel poslal odprto pismo. Nanj mu ne eden ne drugi še nista odgovorila, a ga to ne bo ustavilo. Če bo treba, bodo začeli zbirati tudi 5000 podpisov za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
18.11 02. 05. 2024
Črna kronika Zadovoljna

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir

V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir, so potrdili v krogu njene družine. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.
16.50 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Policija nad študente s plašilnimi granatami, univerza odredila evakuacijo

Policija je začela odstranjevati barikade okoli tabora na kalifornijski univerzi v Los Angelesu, ki so ga postavili propalestinski protestniki. Med aretacijami pa je tudi univerza izdala ukaz za evakuacijo. Ameriški policisti so pridržali okoli 100 protestnikov. Zaradi vse ostrejših protestov študentov proti vojni v Gazi je morala sicer policija v minulih dneh posredovati na več univerzah. Predsednik ZDA Joe Biden je v kratkem nagovoru Američanom izrazil podporo svobodi govora in protestom, vendar obenem tudi vladavini prava.
16.35 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Izrael nad begunsko taborišče v Gazi, ranjenih več Palestincev

V izraelskem obstreljevanju begunskega taborišča Nuseirat v osrednji Gazi je bilo ranjenih najmanj deset Palestincev. Izraelske sile so potrdile, da izvajajo napade v tem delu enklave, po tem, ko naj bi palestinski borci proti njim v sredo od tam izstrelili več izstrelkov. Po prvih ocenah Programa Združenih narodov za razvoj (UNDP) bo obnova območja Gaze stala med 28 in 37 milijard evrov, je sporočil namestnik generalnega sekretarja ZN Abdalah al Dardari. Po njegovih besedah se mednarodna skupnost s tako obsežno obnovo ni ukvarjala od druge svetovne vojne.
15.57 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Na prenatrpanem čolnu so jo zmečkali do smrti: 'Nisem je mogel zaščititi'

Smrti sedemletne hčere si Ahmed Alhashimi ne bo nikoli odpustil. S solzami v očeh pripoveduje, kako je bilo morje edina rešitev, ki jo je imel. A prav na morju, med prečkanjem Rokavskega preliva, je Sara za vedno zaprla svoje oči. Na čolnu, ki bi jo moral popeljati v varen pristan, jo je namreč skupina moških zmečkala do smrti. "Nisem je mogel zaščititi. Tega si ne bom nikoli odpustil," pove njen oče.
15.37 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Zaradi suma zlorabe evropskih sredstev pridržali tri 'ugledne' Hrvate

Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma zlorabe evropskih sredstev pridržala nekdanjega pomočnika kulturne ministrice ter nekdanjega dekana in profesorja geodetske fakultete v Zagrebu. Državo in EU so po ocenah EPPO oškodovali za več kot milijon evrov.
15.12 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Je Rusija za dosego ciljev uporabila kemično orožje kloropikrin?

ZDA obtožujejo Rusijo, da je v Ukrajini uporabila kemično orožje kot "metodo vojskovanja" in s tem kršila mednarodne zakone, ki prepovedujejo uporabo kemičnega orožja. Uporabili naj bi dušilno sredstvo kloropikrin, ki ga sicer kot bojni strup poznamo že iz časa prve svetovne vojne. ZDA so sicer uvedle dodatne sankcije proti več deset posameznikom in okoli 200 podjetjem, povezanim z rusko orožarsko industrijo, so sporočili iz Washingtona. Ruske sile so medtem zavzele vas Berdiči v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem je ukrajinska vojska potrdila, da je njihov sovražnik dosegel preboj na območju vasi Očeretine, ki leži dobrih deset kilometrov severno od Berdičev.
14.55 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Umrl še en žvižgač, povezan z Boeingom

Nekdanji revizor kakovosti pri Boeingovem dobavitelju Spirit AeroSystems in eden prvih žvižgačev, ki je razkril proizvodne napake na letalih 737 MAX, je po boju z nenadno okužbo umrl v torek zjutraj. Josh Dean je zaradi težav z dihanjem v bolnišnico odšel že pred dobrima dvema tednoma, nato pa se je okužil še z bakterijo, ki se je hitro razširila. Pred njegovo smrtjo so tako zdravniki razmišljali celo o amputaciji obeh nog in rok.
14.47 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Ukrajinsko ministrstvo ima novo predstavnico: digitalno Viktorijo Ši

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je predstavilo svojo novo tiskovno predstavnico Viktorijo Ši, "digitalno osebnost", ustvarjeno s pomočjo umetne inteligence. Viktorija bo javnosti predstavljala izjave ministrstva, ki pa jih bodo še vedno pisali ljudje. Gre za prvi tovrsten primer v zgodovini.
13.44 02. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Garažo prodal za ceno stanovanja: 38 kvadratov za 150 tisočakov

Cene na hrvaškem nepremičninskem trgu še naprej naraščajo, a očitno to povpraševanja nič kaj dosti ne zmanjšuje. Pa ne le tistega po stanovanjih, temveč tudi po garažah. V vseh večjih hrvaških mestih namreč močno primanjkuje parkirnih mest, zato se tudi cene garaž dvigajo visoko v nebo. Sploh tiste na "elitnih" lokacijah. Nedavno je tako lastnik garaže v središču Zagreba 38 kvadratnih metrov prodal za vrtoglavih 150.000 evrov.
13.35 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Vzoren učenec Evrope in črna ovca'

Dvajset let po vstopu v EU se velika večina Slovencev strinja, da je bila odločitev pravilna. Na drugi strani je madžarski premier Viktor Orban, evroskeptik, ki pa vlada državi, v kateri je naklonjenost EU še vedno velika, piše nemški Tagesschau, ki v primerjavi dveh članic Slovenijo označuje za "vzornega učenca", Madžarsko pa za "črno ovco".
12.34 02. 05. 2024
Črna kronika Zadovoljna

Nesreča za kratek čas zaprla štajersko avtocesto

Zaradi prometne nesreče je bila med Dramljami in Pletovarjem zaprta štajerska avtocesta proti Mariboru, so sporočili s Prometno-informacijskega centra.