Novice / ARHIV ČLANKOV
00.15 05. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Top 10 izdelkov na Facebooku in Tiktoku - posebni popust za bralce 24UR

Naša ekipa je pregledala najbolj prodajane izdelke tega tedna in si za bralce izborila eksluzivni popust.
22.47 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Fajonova odletela proti Izraelu in Palestini: 'Naj dialog zamenja orožje'

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je odpravila na obisk na Bližnji vzhod. Obiskala bo Izrael in Zahodni breg. Tam se bo v nedeljo sestala tako z izraelskim kot s palestinskim predsednikom ter s svojima kolegoma na položajih zunanjih ministrov. Sestanke z obema stranema Fajonova vidi predvsem kot priložnost, da izmenjajo, kakšna so njihova pričakovanja: "Kaj Slovenija tu še lahko naredi, da zagotovimo, da ne pride do eskalacije napetosti v regiji." S slovensko delegacijo je na poti na Bližnji vzhod tudi novinarka 24UR Katja Horvat.
20.34 04. 05. 2024
Gospodarstvo Zadovoljna

Kdaj bo zgrajena Emonika?

Na gradbišču Emonike dela že potekajo, a sama gradnja večnamenskega kompleksa, v katerem bo poleg pisarn, hotelov, trgovskega centra tudi stanovanjski del, se bo predvidoma začela konec letošnjega ali začetek prihodnjega leta. Trenutno poteka izbor glavnega izvajalca del, sam kompleks, ki je ocenjen na okoli 350-400 milijonov evrov, pa bi lahko bil zgrajen že čez dve leti.
20.06 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

13-letnica iz Mežice ugnala vso harmonikarsko konkurenco

Ljubitelji harmonike so se zbrali na Gorenjskem. Na Bledu namreč poteka tradicionalno tekmovanje harmonikarjev v igranju na diatonično harmoniko. Po letih je zasedba tekmovalcev zelo pestra, med njimi je tudi 70 let razlike. Najmlajši tekmovalec je bil star sedem, najstarejši 76 let. Skupaj jih je merilo moči 53, skoraj enkrat več kot lani, prišli so z vseh koncev Slovenije, eden med njimi pa tudi z Nizozemske. In kdo je bil absolutni zmagovalec? 13-letnica iz Mežice. Tekmovanje je seveda potekalo pod budnimi očmi strokovne komisije. Na kaj so bili najbolj pozorni?
20.04 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Srbija leto po napadu: 'Majske tragedije so v naši družbi pustile trajno brazgotino'

Napovedanih je bilo nekaj sprememb, sprejetih nekaj ukrepov. A vse to je namenjeno zgolj umirjanju razmer in ne radikalni spremembi v odnosu do nasilja, leto dni po masakru v Srbiji opozarja socialni pedagog in profesor psihologije na beograjski Filozofski fakulteti Dragan Popadić. "Ljudje so se začeli zavedati, da je nasilje prisotno v njihovem vsakdanu, oblast pa nepripravljena in nezmožna, da jih zaščiti. Majski dogodki so velik del ljudi pripeljali do spoznanja, da je sistem zatajil, ne pa še do tega, da uvidijo resnico, da je sistem pravzaprav tisti, ki generira nasilje." Da se kot družba nismo spremenili, jasno kaže primer male Danke, pa meni beograjska psihologinja in psihoterapevtka Tijana Mirović.
19.05 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Obsežna obnova štajerske avtoceste: promet 'po polžje'

V nedeljo bodo stekla pripravljalna dela za celovito obnovo odseka štajerske avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico. Najprej bo za mesec dni proti Ljubljani in proti Mariboru zaprt prehitevalni pas, 5. junija pa bodo predvidoma promet preusmerili na polovico avtoceste. Zaradi obsežne investicije bo takrat del avtoceste zaprt za ves promet. Obnova bo sicer potekala do sredine oktobra letos.
18.54 04. 05. 2024
Magazin Zadovoljna

Slovenija zažarela v barvah ognja in EU, ulice po svetu zavzeli protestniki

Slavili smo prvi maj, pa tudi 20 let vstopa v Evropsko unijo. Po Sloveniji so vzplamteli kresovi, simboli delavstva. Na slab položaj zaposlenih so na praznik dela opozorili tudi protestniki, ki so se zbrali v središču Ljubljane. Vendar pa Slovenija pri tem ni izjema, protestni shodi so se namreč odvili tudi drugod po svetu, kjer pa niso opozarjali le na pravice delavcev. V ZDA so tako na primer študentje izrazili podporo Palestincem, v Gruziji pa so se prebivalci uprli vladi. Pustošile se tudi naravne nesreče – medtem ko je bila turška prestolnica pod vodo, so več krajev v ZDA s tlemi zravnali tornadi.
18.13 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Sadiq Khan, prvi župan Londona s tretjim mandatom

Aktualni londonski župan iz vrst britanskih laburistov Sadiq Khan je na volitvah osvojil rekordni tretji mandat. Khan je na volitvah prepričljivo premagal konservativno izzivalko Susan Hall.
17.55 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Pretepli in hudo poškodovali nosilca liste za evropske volitve

V Dresdnu so neznanci v petek zvečer napadli nemškega evropskega poslanca iz vrst socialdemokratov (SPD) Matthiasa Eckeja, medtem ko je lepil plakate za volilno kampanjo. Po napadu so ga zaradi hudih poškodb odpeljali v bolnišnico, kjer so ga operirali. Policija napadalcev še ni izsledila, vrstijo pa se ostre obsodbe napada. Če je bil napad na Eckeja politično motiviran, je to nasilno dejanje tudi resna grožnja nemški demokraciji, je opozorila notranja ministrica.
17.28 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Rusija razpisala tiralico tako za Zelenskim kot za Porošenkom

Rusko ministrstvo za notranje zadeve je objavilo, da so ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega uvrstili na seznam iskanih oseb. Tam se je po njihovih navedbah znašel zaradi kršitve kazenskega zakonika, niso pa navedli, kateri člen je po njihovo prekršil. Kmalu zatem so sporočili še, da so na isti seznam uvrstili tudi njegovega predhodnika Petra Porošenka, ki je Ukrajino vodil med letoma 2014 in 2019. Porošenko je tudi odločen kritik Zelenskega, saj ga obtožuje, da ni storil dovolj, da bi preprečil rusko agresijo.
16.51 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Avstralska poslanka sporočila, da so jo omamili in spolno zlorabili

Poslanka v queenslandskem parlamentu Brittany Lauga je sporočila, da so jo prejšnji teden omamili in spolno napadli v mestu Yeppoon. Boji se, da je bilo še več žensk isto noč žrtev napadalcev. Policija incident še preiskuje.
16.35 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Johnson se je poklonil vaščanom, ki so mu preprečili oddajo glasu

Boris Johnson se je poklonil osebju volišča, ki mu ni dovolilo glasovati brez osebnega dokumenta s fotografijo. Zahteva po predložitvi dokazila o identiteti, ki je bila uvedena, ko je bil Johnson premier, je bila sporna zaradi bojazni, da bi ljudem preprečila dostop do volitev.
15.35 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Kako je Kim Džong Un postal zvezda omrežja TikTok

Severkorejski diktator Kim Džong Un je pred dvema tednoma izdal propagandno pesem, ki je postala hit na družbenem omrežju TikTok. Ta je postal preplavljen s posnetki, kako uporabniki omrežja nekritično poplesujejo ob glasbi. Ob tem se večinoma ne zavedajo, da pesem v korejščini časti moškega, ki je neusmiljen diktator in ki je že izstrelil na desetine balističnih raket.
13.59 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Obstreljevanja na več območjih na jugu Gaze, v Kairo prispeli pogajalci Hamasa

Izraelska vojska je sporočila, da je izvedla več napadov na cilje na jugu Gaze. Po tem ko je palestinsko gibanje Hamas proti ozemlju Izraela izstrelilo raketo, je Izrael v povračilnem napadu z bojnimi letali napadel vojaško oporišče v bližini mesta Han Junis, obalo palestinske enklave pa iz morja obstreljuje izraelska mornarica, je navedla. Ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je ponovil opozorila pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi. Izraelski napad na mesto na jugu Gaze, kjer je zatočišče našlo več kot milijon palestinskih beguncev, bi povzročil "nesprejemljivo" škodo, je opozoril.
13.38 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

E-skiroji: nevarna cestna nadloga ali zelena rešitev za prometni kaos?

Električni skiroji, idealni za premagovanje krajših razdalj po mestnih središčih, so iz leta v leto bolj priljubljeni. A ker e-skiroji nikakor niso igrače, pač pa resna prevozna sredstva, je vse več tudi težav in izzivov: narašča število prekrškov, prometnih nesreč in poškodb, ki so zaradi visokih hitrosti podobne poškodbam mopedistov in motoristov. Dva voznika električnih skirojev sta doslej umrla. Čeprav je z električnimi skiroji dovoljeno voziti največ 25 kilometrov na uro, številni blokado hitrosti odpravijo in vozijo precej hitreje. Bi morali torej še zaostriti zakonodajo? Dvigniti starostno mejo za vožnjo z e-skiroji, uvesti tehnične preglede, obvezno zavarovanje odgovornosti, možnost odvzema tehnično neustreznih vozil? O tem nocoj v rubriki 24UR Inšpektor.
13.24 04. 05. 2024
Črna kronika Zadovoljna

Jamarji izvlekli truplo, ki sta ga v Golokratni jami našla Poljaka

V petek malo po 20. uri sta poljska državljana, ki sta se spustila v Golokratno jamo pri Sežani, pod seboj zagledala truplo, ki je ležalo na približno 100 metrih globine. Obvestila sta pristojno policijsko postajo, v jamo sta se nato spustila jamarja iz Sežane in našla truplo moškega srednjih let. Zaradi slabega vremena in spolzkega terena so se jamarji odločili, da bodo truplo izvlekli danes. Intervencija je bila končana okoli poldneva, nadaljnje postopke pa je prevzela Policija.
12.44 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Rusija naj bi sestrelila štiri ameriške rakete dolgega dosega

V Moskvi so sporočili, da je ruska zračna obramba nad ukrajinskim polotokom Krim sestrelila štiri rakete dolgega dosega ATACSM, izdelane v ZDA, ki jih je Washington pred kratkim dobavil Ukrajini.
12.28 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Kandidati so se morali plaziti in mukati, odgovarjati na neprimerna vprašanja ...

Ste se kdaj prijavili na razpis za delovno mesto, dobili razgovor, ta pa ni potekal tako, kot ste pričakovali? Si predstavljate, da bi morali pred potencialnim delodajalcem mukati in se plaziti? To je ena izmed bizarnih zgodb iskalcev zaposlitve, ki jih je zbral BBC.
12.25 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Nočna mora na letalu: slabost in bruhanje doletela 70 potnikov

V četrtek je na letu iz Mavricija kar 70 potnikov doletela slabost in bruhanje. Ob pristanku v Frankfurtu jih je dočakalo veliko število reševalnih vozil, ki so bili napoteni celo iz drugih mest. Vzrok simptomov še ni znan, v teku pa je preiskava dogodka.
12.18 04. 05. 2024
Tujina Zadovoljna

Starša 17 let po izginotju male Maddie: Težko je izgovoriti to številko

17 let po izginotju Madeleine McCann njena starša pravita, da ju odsotnost hčerke še vedno boli, življenje v negotovosti in brez odgovora na vprašanje, kaj se ji je zgodilo, pa je zahtevno. Glavnemu osumljencu sodijo v Nemčiji, obtožen pa je s tem primerom nepovezanih spolnih deliktov, ki naj bi jih zagrešil na Portugalskem.