Nogomet

Šulerjev monolog po derbiju: Sram me je, kam sem pripeljal Iličića

Celje, 07. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
187

Nogometaši in navijači Olimpije so na zelenici proslavljali osvojitev dvojne krone, ko sta na novinarsko konferenco razočarano prisopihala Damir Krznar in Marko Šuler. Uvodna beseda je pripadla trenerju Maribora, ki je s čestitko nasprotniku nekoliko umiril strasti po enem najbolj vročih derbijev v zgodovini. Potem pa je športni direktor z monologom dal nov razlog, da se bo o sobotni drami v Celju govorilo še dolgo.

"Mene je sram," je bila največkrat ponovljena fraza na novinarski konferenci po finalu pokala med Olimpijo in Mariborom.
"Mene je sram," je bila največkrat ponovljena fraza na novinarski konferenci po finalu pokala med Olimpijo in Mariborom. FOTO: 24ur.com

"Čestitke. Najprej Olimpiji za osvojeni pokal, potem pa našim nogometašem za fanatično, odlično, borbeno predstavo. Čestitke, ker bi si ta pokal zaslužili vsaj toliko kot nogometaši Olimpije," je športno, v spravljivem tonu, uvodoma povedal Damir Krznar

Glede na dramatičen potek pokalnega finala – enajstmetrovko za zmago Maribora je v 11. minuti sodniškega dodatka zapravil Marko Tolić, v podaljšku je zmagovalca z zadnjim dotikom na tekmi odločil Timi Max Elšnik – je bilo zares impresivno, koliko dostojanstva je pokazal hrvaški strokovnjak. 

Krznarja pripeljal v gnojnico

Potem pa je na sceno stopil Marko Šuler. Dolgoletni reprezentant je najprej čestital Olimpiji za fantastično sezono, nato pa je vse puščice usmeril v sodniško zasedbo na čelu z Bojanom Mertikom, sodniško organizacijo in (vsaj posredno) tudi Nogometno zvezo Slovenije.

"Ne vem. Vi povejte meni ... So stvari, ki slovenski nogomet predstavljajo zelo napačno. Ne samo v našem prvenstvu, tudi drugje. To sem govoril že leto dni nazaj. Sram me je, iskreno povedano me je sram. Od mlajših selekcij do članske izbrane vrste sem s ponosom predstavljal to državo. Zdaj sem se vrnil, pa mi tega ni bilo treba, ker želim nekaj narediti. Mečeš se na glavo, da človeka, ki ni ne kriv ne dolžan, pripelješ v gnojnico nekih stvari. Pa me boli, da to rečem." 

Enajstmetrovka v korist Olimpije, na katero je sodnik Mertik pokazal s pomočjo VAR-a. O upravičenosti njegove odločitve presodite sami:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Česa takšnega v svoji karieri še ni doživel, žal mu je Josipa Iličića

Besnega Šulerja sta najbolj zmotili dve odločitvi: drugi rumeni karton Martinu Milcu, potem ko v isti akciji zaradi grobe reakcije ni bil izključen kapetan zmajev Elšnik, in prekršek za odločilno enajstmetrovko, ko naj bi Ignacio Guerrico na tla spravil Admirja Bristrića

"Vidim stvari, ki jih nisem doživel v 15 letih svoje kariere. Pet minut gledaš VAR, najprej odločiš, da nekaj ni, pa potem po minuti rečeš, da je. Udarec za rumeni karton, tega nisem doživel v vsej svoji karieri. In teh odločitev je toliko. Trpimo samo eni, pa ne mislim na Maribor, ampak na slovenski nogomet. Tisti, ki od tega živimo. Ta gospod (Damir Krznar, op. a.) in vsi igralci. Nekdo pa lahko počne, kar želi." 

"Vemo, kakšne kazni bomo dobili. To, kar smo gledali, je realnost slovenskega nogometa. Mi ga želimo dvigniti, približati Evropi. Mečemo se na glavo, da pripeljemo Josipa Iličića v slovenski nogomet. Oprostite, mene je sram, kam sem ga pripeljal. Damirja Krznarja smo pripeljali iz Dinamo Zagreba, ne iz ... Mene je sram."

Kdaj bo nekdo prevzel odgovornost?

Potem si je 40-letni Slovenjgradčan zastavil vprašanja, na katera bi morali za dobro slovenskega nogometa čim prej najti odgovore.

"Kaj to predstavlja? O čem mi danes govorimo? Kaj gledamo po koncu tekme? Je to nogomet? To ni prvič, to se dogaja že dolgo časa. Ne samo NK Mariboru. Za nogomet dajemo življenje. Zakaj nas otroci čakajo (pred stadionom, op. a.)? Da lahko nekdo dela, kar želi, brez posledic? Kdaj bo nekdo prevzel odgovornost? Kdaj bomo nekaj ukrenili? Kaj naj rečem igralcem po takšni tekmi?"

"Če je samo meni čudno, potem lahko jutri grem, pa mislim, da ni samo meni. Ampak so tiho, jaz ne bom tiho. Skupaj smo ustvarili lepe zgodbe, zdaj pa ustvarjamo nekaj drugega. Mislim, da je čas, da se glede tega nekaj naredi. Ne vem, kako, ampak nekdo bo moral prevzeti odgovornost, ker pot, po kateri gre slovenski nogomet, ni prava. Absolutno ne. Namesto da danes nekomu čestitamo, se kot že celotno sezono pogovarjamo o tem (o sodnikih, op. a.)." 

V zahtevnih vremenskih razmerah priložnosti ni bilo veliko. V zaključku rednega dela in podaljška, ki je sledil, pa smo spremljali pravo dramo.
V zahtevnih vremenskih razmerah priložnosti ni bilo veliko. V zaključku rednega dela in podaljška, ki je sledil, pa smo spremljali pravo dramo. FOTO: Damjan Žibert

 Sporne odločitve na finalu v Celju krona celotne sezone 

"To danes je samo krona. Drugače ni moglo iti. Dva tedna nazaj bi vam lahko povedal, kdo bo delegiral in kdo bo sodil. To ni slučaj. Ne vem, ali je to normalno. Stvari ne gredo v pravo smer, enako kaže Evropa. Vsako tekmo poslušam, čemu je to podobno. Na koncu posledice nosijo tisti, ki od nogometa živijo, ki so vsak dan po 10 ur na igrišču, brez dopustov, brez vikendov. Zato da nekdo brez posledic dela, kar hoče. Veste, da sem iskren in samokritičen, ampak lahko popravim samo stvari, ki se tičejo mene. Kar smo gledali danes, oprostite, pa sem videl nekaj nogometa, jaz tega v svoji karieri nisem doživel. Hvala," se je Šuler zdel kar nekoliko vdan v usodo.

To je potrdil tudi odgovor na edino vprašanje, ki ga je mariborski štab prejel na novinarski konferenci.

"Kaj še lahko naredimo? Opozarjamo že toliko časa, a je samo huje. S tem ne delamo usluge nobenemu. To danes je gledala vsa Evropa. Mene je sram, kam sem pripeljal Josipa Iličića, pa sem se na glavo postavil zanj. Otroci me mesec dni niso videli doma. Zato da se potem nekdo izživlja nad njim. Jaz tega ne potrebujem, Josip tudi ne, Damir tudi ne. Pa ne opozarja samo Maribor, opozarja devet, deset ekip v prvi ligi. Nismo edini." 

"Ni pošteno do ekipe, ki bo sedela za nami, ker jim pokvari slavje, ki bi ga imeli. Nekdo bo moral odgovarjati. Iskreno sem povedal, 15 let sem ponosno nosil dres Slovenije, zato da se zdaj vrnem in poskušam nekaj narediti. Poskušam biti nevtralen in pogledati z drugačne perspektive. Iskreno, ko pogledam posnetek (odločilne enajstmetrovke, op. a.), sem še bolj nor. To res ni normalno. Žal mi je teh ljudi, teh fantov, ki bi radi šli nekam naprej, ki se trudijo, ki se odrekajo." 

Statistika finala slovenskega pokala: Olimpija - Maribor
Statistika finala slovenskega pokala: Olimpija - Maribor FOTO: Sofascore.com
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

YACKO
08. 05. 2023 16.08
+1
Šuler, res te je lahko sram. Poišči krivce pri sebi in svojih. Kdo je pripeljal "frajerja" Tolića, katerega briga za Mb. Dal bi gol in bilo bi konec. On bo svoj denar dobil in odšel bo naprej.....Če bi bil jaz sodnik, pa penala nebi dosodil......če ti je kaj lažje.....
omega _v6
08. 05. 2023 12.32
-2
Zakaj preprosto nogometna zveza ne razglasi,da bo Olimpija prvak vse do leta 2040 in za to bodo poskrbeli v NZS in sodniški organizaciji!! Res je sramota gledati to sojenje saj to ni prva liga ampak priviligirana Olimpija proti ostalim tepčkom v 1. ligi!! Ni tukaj samo ta pokalna tekma ampak celo prvenstvo saj je Olimpija dobila 30% tekem z pomočjo skorumpiranih sodnikov!! Lani sem nehal voziti družino na tekme sedaj bomo prenehali tudi po TV gledat tekme saj so sodniki sramota prve lige!! Pa gledalci nočemo nič drugega kod ENAKA pravila za vse klube!! Pa ne pozabite,da danes televizija omogoča določeno odločitev pogledat tudi večkrat minili so časi,ko so bili sodniki nezmotlivi saj nisi mogel še enkrat pogledati kaj se je zgodilo!"!
mackon08
08. 05. 2023 11.20
+1
Sramotaje obnašanje Maribora celo tekmo in Viol to je sramota.
rob3rt
08. 05. 2023 11.05
+2
Bilo jasno že pred 1 tednom, ko so objavili žabarski dream team sodnikov za finale pokala, še posebej tistih v VAR sobi. Tista 11-m od Tolića je itak bila dosojena samo zato, ker se je iz aviona videlo butasti prekršek Vidovška. Izvedba Tolića pa brez besed.
metallica-one
08. 05. 2023 09.22
+0
Nogomet je v Sloveniji na najnižji možni točki Tam ste ga pripeljali razni funkcionarji kvazi menedžerji mešalci stav organizacija NZS ki gledajo le na lasten zaslužek ostalo jim je nepomembno. Zato zaenkrat težko verjamem da bi lahko kdo ponovil uspehe Maribora Tukaj se nekaj tolčejo po prsih in mislijo da ne vem kake uspehe so dosegli ko pridejo pa v Evropo pa izpadajo proti raznim eksotom. Nič od nič In kot zakleto se lahko en pokal končna na tako smešen in našim mešetarjem primeren način z tako 11m da ne veš ali bi jokal ali se smejal.
Pa kaj
08. 05. 2023 08.34
+5
suler...na kratko..pojma nimaš
girica
08. 05. 2023 08.28
+7
Pa še to... Prava sramota je to, da pri 300 programih, ne more človek gledad prenosa. Pa da ne bo kdo pametoval, da moram imet drugega operaterja. NZS vredna si en velik pljunek direkt v obraz. Pravtako RTV, tisga primitivnega Ruparja prenašate na SLO1, če bi blo na SLO3, bi še reku... pa naj bo.
girica
08. 05. 2023 08.19
+5
Jao Šuler, sram je lahko tistega, ki te je pripeljal na to funkcijo in ti ščiti hrbet. Oa nisem ne za Olimpijo ne za Maribor. Nikoli me nisi navdušil (kot igalec zelo redko), kot športni direktor pa nikakor. Res je bil Zahovič težak kaliber z visokim egom, ampak ti do njega izpadeš kot amater, šolarček. Zamisli se raje nad samim sabo in presodi, da mogoče pa nisi dorasel posla.
YACKO
08. 05. 2023 16.11
+1
Odličen komentar. Točno tako tudi je....
Zdravko Lajh 1
08. 05. 2023 08.16
-2
Obradović, Sagrković, Kajtazović, Jug, Mertik in mnogi drugi - green dragonsi ... je..š takšen šport
rob3rt
08. 05. 2023 11.06
+1
Kajtazović ne več, bolj Šmajc (druga polovica žabarskega dream teama iz VAR sobe v soboto).
Svetec 2021
07. 05. 2023 21.18
+6
Maribor joče ker so šalabajzerji. Spet se jim je krivica zgodila 😂😂😂 špilali pa za en ku.....
dadinho10
07. 05. 2023 20.58
+11
Cela Evropa je videla tisto super izvajanje 11m MB igralca, nic drugega. Ostalo je vredno debate. Koga si pripeljal*? Ilicica? Kaj pa je naredil ta Ilicic? Ko je prisel, je imel 15 kg viska, pa odigral eno dobro tekmo in pol. Nato se je malo uredil, igra pa ko da prvic ima zogo. 2 gola in 2 asista....622 minut... Krznar? Kdo pa je Krznar? Saj nimam nic proti njem, ampak kako podcenjujemo nase igralce, nase trenerje, naso stroko. Krznar je celo karijero prezivel v DInamu, kot igralec je prisel iz Varteksa in ostal v Dinamu 10 let. NAto je bil pomocnik vecinoma v Dinamu, Dinamu 2, dobil je nalogo gasilca, pa spet bil odstavljen. Tu pa ga Suler predstavlja, kot da je Mourinho.
omega _v6
08. 05. 2023 12.34
-3
Iličič ne more narediti nič saj,ko ga kdo udari po nogah dobi Iličič rumeni karton!!
inside1
07. 05. 2023 19.59
+4
Mislim, da bo MB moral tudi tega Šulerja zamenjati, saj od kar je od direktor gre samo dol....., pa za vse krivi druge.
omega _v6
08. 05. 2023 12.37
-1
Mislim,da Štajerski klubi morajo v razšitjeno Avstrijsko ligo primorski pa v Italjansko tako bosta lahko Bravo in Olimpija odločila kateri bo prvak!!
wsharky
07. 05. 2023 17.33
-4
skratka, NZS z akualnim gazdom od tam spodaj, ki ne zna enega stavka v slovenskem jeziku brez naglasa povedat, sodniki, ki tako ali tako favorizirajo nk-bežigrad04 peljejo slovenski nogomet v katastrofo. Hawk
medvescak
07. 05. 2023 16.37
+6
Na ta žogobrc povprečno hodi 150ljudi na tekmo. Ni vreden medijskega prostora. Sami polpismeni gaserji.
sc0rpion
07. 05. 2023 15.47
+14
Šuler je rekel, da je ta finale gledala cela evropa. Domišljavo do konca! Le kdo še gleda ta "slovenski " nogomet. V moji službi kjer je več kot 1000 zaposlenih ne najdeš ljudi, ki bi gledali SLO ligo. Radi pa pogledajo tekme I,E,F,D in GB lig. Sreča je da tujci SLO lige res ne gledajo. Priznati moram, da jaz finala v živo nisem gledal. Pogledal sem jo z zamikom in še to samo odločilne trenutke. Nič nisem zamudil, na srečo, razen primitivizna Šulerja
Bonsa
07. 05. 2023 15.09
+2
Olimpija si je to leto zasluzila marsikaj samo tega penala ne. Ce se spomnimo je ze prvi naslov v novejsi zgodovini dosegla po penalu v zadnji minuti. Obonestransko vlečenje in še to ne pretirano ter hiter padec olimpijinega igralca, nikakor penal. Ne vem zakaj imamo VOR!
Voyager3000
07. 05. 2023 14.37
-9
Pred leti sem peljal tujce na nogometno tekmo Mb- Olimpija. Po treh golih s strani Mb jim ni bilo jasno zakaj je rezultat 0:0. Povedal sem jim, da sodi Jug. Nič niso razumeli.
772194519912045spet svoboda
07. 05. 2023 14.55
-8
no ja 70% sodnikov sodi proti Mariboru ne samo Jug!
Svetec 2021
07. 05. 2023 21.21
+8
Ja ko mb zgubi pol so kao sodili proti njemu 😂 če zmaga pa je pošteno sojenje. Tako razumejo 15 letne vijole ki spijejo 3 pire pa so heroji
Voyager3000
07. 05. 2023 14.35
-1
Blizu mene živi eden od slovenskih nogometnih sodnikov. Na dvorišču lahko vidite 2 električna avtomobila v skupni vrednosti okoli 300.000 € in še mini moris ob strani. Živel slovenski nogomet.
poper00
07. 05. 2023 19.07
-2
Daj napiši katera sta ta dva električna avtomobila vredna 300 k .Mislim ,da malo zavajaš.
barjan?ek1
07. 05. 2023 13.54
+1
Šular malo se spomni koliko let so sodniki gledali skozi prste Mariboru. Na koncu se vse nekako izravna
za bojši jutri
07. 05. 2023 13.47
+3
Naši sodniki so do kraja skorumpirani, zato je edina rešitev razpustiti to mafijo in naj nam sodijo sodijo sodniki iz tujine.
Voyager3000
07. 05. 2023 14.38
+0
772194519912045spet svoboda
07. 05. 2023 14.58
+4
Voj..na žalost imaš prav še 3x huje je v Španiji,Angliji,Franciji. itd .