Tujina

S čim se je spopadal pilot in ali so ruski gasilci zatajili?

Moskva / Ljubljana, 07. 05. 2019 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab / 24UR ZVEČER
Komentarji
43

V gorečem ruskem letalu je na pristajalni stezi moskovskega letališča umrlo 41 ljudi. Kaj vse je šlo narobe, da je letalo zagorelo? S čim se je spopadal pilot, ko je pristajal z gorečim letalom in kakšna so v takem primeru navodila potnikom? So ruski gasilci na letališču zatajili in bi lahko rešili več življenj?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: V nesreči letala 41 mrtvih
    11:32
    Iz 24UR ZVEČER: V nesreči letala 41 mrtvih
  • Iz 24UR: V nesreči letala 41 mrtvih
    03:19
    Iz 24UR: V nesreči letala 41 mrtvih
  • Iz SVETA: Goreče letalo
    02:42
    Iz SVETA: Goreče letalo

Novi in novi posnetki ter fotografije zasilnega pristanka gorečega ruskega letala Suhoj so preplavili splet in družbena omrežja. V plamenih, ki so v nedeljo zajeli letalo, je umrlo 41 oseb, preživeli govorijo o trenutkih groze, mnogi pa se po ogledu posnetkov sprašujejo, kje so bili ob pristanku letala gasilci, ki bi morali intrevenirati takoj po pristanku.

Gre za eno najhujših letalskih nesreč v Rusiji, mnogi pa pravijo, da je padel tudi ruski nacionalni ponos, ki naj bi ga v letalski industriji predstavljalo letalo Suhoj 100 - s katerim so Rusi želeli napasti trg potniških letal.

Preiskovalci so včeraj brskali po zogleneli razbitini letala.
Preiskovalci so včeraj brskali po zogleneli razbitini letala. FOTO: AP

V Rusiji so preiskovalci včeraj brskali po zogleneli razbitini letala in zbirali material za preiskavo, ki bi pokazala, kaj je šlo narobe, da se je let za 41 od 78 ljudi na letalu končal tragično. "Preiskujejo različne scenarije, med drugim delo pilota, kontrolorjev, tehničnega osebja, možnost, da je bilo letalo pokvarjeno ali da je krivo vreme," je njihovo delo opisala Svetlana Petrenko, predstavnika za stike z javnostjo ruskega preiskovalnega odbora. Našli so tudi črni skrinjici letala.

S čim vse se je v ključnih trenutkih spopadal pilot? Letalo je po pristajalni stezi poskočilo kot kobilica, nato je sledil požar. Koliko je pilot sploh lahko kontoliral letalo?

Posnetke tragedije pa so pod drobnogled vzeli tudi uporabniki družbenih omrežij - sprašujo se, kje so reševalci in gasilci, ko po pristajalni stezi drvi ognjena krogla. Medtem pa pri letalski družbi trdijo, da je posadka storila vse, da je preživelo čim več ljudi. "Evakuacijo smo izvedli v 55 sekundah, čeprav je normativ 90 sekund," trdi predstavnik za odnose z javnostmi družbe Aeroflot Maksim Fetisov.

Za krmilom letala pa je sedel izkušen pilot. "Zadela nas je strela. Posvetilo se je in počilo. Izgubili smo radijsko zvezo, ki pa nam jo je uspelo znova vzpostaviti. Ni zagorelo v zraku, ampak ob pristanku in mislim, da je bilo to (odboj od tal) krivo za nesrečo," pa pravi pilot Denis Jevdokimov.

Požar je, kot kažejo prvi izsledki preiskave, očitno bil posledica napake pri pristajanju.
Požar je, kot kažejo prvi izsledki preiskave, očitno bil posledica napake pri pristajanju. FOTO: AP

Podvozje drugega dotika s pisto ni zdržalo in je razpadlo

Nekateri, ki so bili v času nesreče na letališču, trdijo, da je bilo osebje letališča v kritičnih trenutkih zaposleno tudi s snemanjem grozljivega prizora z mobilnimi telefoni ... "Letalo se je prvič dotaknilo piste in se odbilo do višine desetih metrov, kar v ruskem letaskem žargonu imenujemo 'kozel'. V tem primeru podvozje drugega dotika s pisto ni zdržalo in je razpadlo. Če je bil pristanek v sili res zaradi udara strele, je možno, da so pristajali brez elektrike, in je posledično možno, da niso uspeli iztegniti zakrilc. To je najverjetnejša razlaga dogodka. Potem ko se je zgodil ta odboj (kozel), bi morala pilota motorje aktivirati do maksimalne moči in ponovno poskusiti pristati," pa pojasnjuje letalski strokovnjak Andrej Krasnoperov.

Ni pa ih malo, ki se sprašujejo, kje so bili gasilci. Ti naj bi potem, ko so prispeli, potrebovali kar eno uro, da so se prebili do ujetih pri repu letala - za katere pa je bilo takrat že prepozno. Ker zaenkrat nič nekaže, da je bilo za tragedijo krivo letalo, ruske oblasti pravijo, da letal istega modela ne bodo prizemljili, ker da za to ni nobenega razloga.

Vseeno pa se že ugiba, kako velik udarec bo nesreča pomenila za prihodnji razvoj modela Suhoj Superjet 100, ki velja za ponos ruskega državnega proizvajalca letal Suhoj. To je namreč prvi na novo razvit model ruskega civilnega letala po razpadu Sovjetske zveze, njegov pohod na trg pa je zaznamovalo že več težav, med drugim se je predstavitveni let za indonezijske kupce leta 2012 končal s trčenjem v goro, pri tem pa je umrlo 37 ljudi.

S čim vse so se spopadali pilot in posadka, ko so pristajali z gorečim letalom in kakšna so v takem primeru navodila potnikom?

Med samim pristankom se s kril vedno odklonijo spojlerji, ki nam porušijo vzgon. Ta mora biti - ko letalo enkrat pristane - čim manjši, zato da lahko letalo na stezi varno zavira. Urban Demšar, pilot Adrie

Letalo je po pristajalni stezi poskakovalo kot kobilica. Po besedah pilota Adrije Urban Demšarja, se lahko takšno poskakovanje zgodi iz več razlogov. "Če sistemi na letalu delujejo oziroma ni na letalu nobene napake, je za takšen pristanek gotovo kriva zgolj posadka. Če pa so prisotne neke težave, gre vzrok iskati povsem drugje," je za 24UR ZVEČER dejal Demšar. "Na primer: lahko je v pilotski kabini dim - pri tem pilota ne moreta pravilno oceniti višine letala ob samem sestanku in rezultat bi lahko bil takšen pristanek," razlaga pilot. Kot še dodaja, so razlogi za takšen pristanek (s takšnimi odboji, torej z nekakšnim skakanjem po stezi), lahko tudi prevelika hitrost pri pristanku, lahko da pilota med samim pristankom nista popolnoma odvzela moči motorju, lahko je kriva tudi napaka na površinah ... "In če je kakšen od teh pogojev prisoten, mora pilot temu primerno seveda reagirati. Če pride do nekega manjšega odboja – recimo do metra – se da letalo relativno enostavno spet pristati. Čim so ti odboji višji, pa je katastrofa zelo blizu," opozarja Demšar.

Do 'poskakovanja' po stezi lahko pride iz več razlogov, pravi pilot Urban Demšar.
Do 'poskakovanja' po stezi lahko pride iz več razlogov, pravi pilot Urban Demšar. FOTO: POP TV

Pilot pravi, da so zatajile aparature, da ga je prizemljila strela, da je izgubil kontakt s kontrolnim stolpm. Letalo naj bi zato pristajalo v tišini. Kaj to pomeni v letalskem žargonu? Strela po besedah Demšarja načeloma za samo letalo, za njegovo varnost naj ne bi bila nevarna. "Lahko poškoduje naprave, ki so nekje zunaj varovanega območja, torej zunaj letala. Denimo antene, ki skrbijo za komunikacijo, navigacijske naprave, lahko tudi vremenski radar ... Ob udaru strele lahko pride do odpovedi komunikacije, a to za samo varnost letenja oziroma uspešen pristanek, ne bi smelo imeti neke velikega vpliva," zatrjuje pilot.

So ruski gasilci na letališču zatajili in bi lahko rešili več življenj?
So ruski gasilci na letališču zatajili in bi lahko rešili več življenj? FOTO: AP

Mnogi se sprašujejo tudi, kje so bili takoj po pristanku letala gasilci? Teh takrat ni bilo videti nikjer, kljub temu, da naj bi se vedelo, da bo šlo za prisilni pristanek. Po besedah poveljnika gasilsko reševalne službe Fraport Milana Dubravca, je odziv gasilcev pred zaključkom preiskave težko komentirati. "So pa pravila v mednarodnem letalskem prometu, ki jih povzema tudi nacionalna agencija za civilno letalstvo, glede odzivnega časa zelo natančna. To pomeni, da je natančno določeno, v kakšen času se mora - glede na velikost letala  - določena količina gasilnih sredstev z določeno tehniko in številom gasilcev pojaviti na mestu nesreče, se pravi na skrajnem delu vzletno pristajalne steze," razlaga Dubravac.

Po mednarodnih pravilih je torej skrajni čas za prihod prvega vozila tri minute po dogodku oziroma alarmu. "Torej najkasneje v treh minutah mora prvo gasilsko vozilo priti na skrajni del vzletno-pristajalne steze, glede na velikost letala pa po predpisih še dodatna vozila najkasneje v eni minuti za prvim vozilom. Se pravi ta odzivni čas je izredno kratek," še dodaja poveljnik brniških gasilcev.

Kakšna pa so bila navodila na gorečem letalu potnikom, ko je to že enkrat pristalo in zagorelo? Kot je videti s posnetkov, so ti bežali vsepovsod? Kakšna navodila jim je dal kapitan oziroma kako poteka reševanje v takšnem primeru? "V primeru pristanka s katastrofo - denimo požarom ali dimom na letalu - kabinsko osebje lahko počaka ukaz kapitana za evakuacijo potniške kabine, ali pa v takšnih primerih, kot je bil ta (se pravi, da je dejansko prisoten že ogenj), lahko kabinsko osebje samo takoj začne z evakuacijo letala," pojasnjuje pilot. Torej: odpre vsa vrata, vse zasilne izhode in napoti potnike, da čim prej zapustijo letalo. Čas za to je po normativih 90 sekund – vsako letalo mora biti tako sposobno, da ga zapustijo vsi potniki v času 90 sekund.

Dubravčeva gasilsko reševalna enota velja po odzivnem času za najhitrejšo v Sloveniji.
Dubravčeva gasilsko reševalna enota velja po odzivnem času za najhitrejšo v Sloveniji. FOTO: POP TV

Kako hitro pa je ob pravočasni intervenciji sploh mogoče pogasiti takšno letalo? Ruski gasilci so namreč potrebovali kar 50 minut, da so se prebili do potnikov v repu letala. Po besedah Dubravca so vsa predpisana tehnična sredstva, vključno z gasilskim moštvom, ki pride do letala, dejansko namenjena temu, da se v treh do petih minutah ukroti takšen požar.

"Treba je vedeti, da je količina goriva na letalu ogromna, tukaj je šlo za maksimalno kapaciteto tega letala, torej 40 ton goriva oziroma več kot 50.000 litrov. In ravno zato so ob samem nastanku požara ti odzivni časi tako kratki," pravi gasilski poveljnik. Gasilska taktika je - tako Dubravac - da je treba v začetni fazi gorenja z gasilnimi sredstvi od trupa letala poskušati odstraniti vsa gorljiva sredstva in čim dlje ohraniti ali hladiti trup. "Ti na takšnih ozkotrupnih letalih ob zunanjem gorenju zdržijo nekje v povprečju okoli tri minute – se pravi da izredno hitro pride tudi do tega, da se pregreje notranjost trupa. Moramo pa tudi vedeti, da so letala zgrajena iz lahkih materialov in ob izredni sprostitvi energije, kar se lahko zgodi s takšno količino goriva, lahko te kovine tudi zagorijo," je za 24UR ZVEČER razložil gasilec.

Pa bi letalo lahko morda izpustilo odvečni kerozin pred pristankom, ali bi to pomenilo še večjo nevarnost? Ali lahko takšna letala sploh to storijo? Pilot Demšar sicer pravi, da natančne konstrukcije Suhoja ne pozna, načeloma pa letala velikosti Suhoj nimajo sistema, s katerim bi lahko odvrgli odvečno gorivo. "To pomeni, da so tako konstruirana, da lahko pristanejo tudi z največjo dovoljeno vzletno maso – vedno se torej lahko vrnejo z gorivom, ki so ga imeli pri vzletu," še pojasnjuje Demšar.

Pa bi so tudi na Brniku pripravljeni na morebiten takšen scenarij kot smo ga videli v Rusiji? Kot zagotavlja poveljnik gasilsko reševalne službe Fraport, je gasilsko reševalna služba brniškega letališča ustrezno usposobljena in ima ves čas pripravljeno vso opremo in moštvo za ustrezen odziv. "To tudi redno preverja nacionalna agencija za civilno letalstvo in mednarodne inšpekcije in sem prepričan, da bi bili tudi vsi odzivni časi predpisanih v normah," pa še sklene Dubravac.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MASTERSS
07. 05. 2019 12.53
+1
sm tile novinarji so totalen poden od podna boing pade zaradi njihove računaliniške pogoste napake pa ne napišejo nič o tem ,tukaj pa pljuvajo čes gasilce nevem pa če jim kaj logika pove da je letalo pristajalo brez radiske zveze....
MASTERSS
07. 05. 2019 12.56
+5
"Torej najkasneje v treh minutah mora prvo gasilsko vozilo priti na skrajni del vzletno-pristajalne steze, glede na velikost letala pa po predpisih še dodatna vozila najkasneje v eni minuti za prvim vozilom" LETALO PA SO IZPRAZNILI V 59 SEKUNDAH DRAGI 24 NOVINARJI!!!
Razumnež
07. 05. 2019 13.05
+5
Pišejo, da se je letalo dejansko topilo od vročine in se hkrati čudijo, da ni noben gasilec vstopil v letalo !? Pa jih razumi če moreš.
nikhrast
07. 05. 2019 16.00
-2
Ate_ist
07. 05. 2019 19.30
+3
tale suhoj je skupni projekt ruskega suhoja, ameriškega boinga in kanadskega bombardiera. kritiziraš lahko kogar koli, seveda če imaš kakšna trda dejstva, drugače je samo obrekovanje.
Zmaga Ukrajini ..
07. 05. 2019 12.05
+9
Primerjava te nesreče z nesrečami Boeingovih 737 max letali je popolnoma neumestna. Pri slednjih je šlo za malomarnost v smislu varnostno neustrezne programske opreme in pomanjkljivo seznanjenostjo pilotov z novim softwerom. Tej nesreči suhoja pa (zaenkrat tako izgleda) botroval niz nesrečnih okoliščin - letalo je vzletelo, po nekaj minutah vanj udari strela (ki sama po sebi ni posebej nevarna, razen tega, da ti (po navadi) skuri antene in da imajo potem mehaniki cel teden dela s takim avionom - od popravila ohišja letala, razmagnetenja kabine, pregled in menjava poškodovane elektroinstalacije,...), pilot se odloči za hitro vrnitev na Šeremetjevo, ker je preblizu Moskve si ne upa odvreči večine goriva, zato letalo pristane s polnimi krili goriva. Z gorivom polna krila so ob pristanku izpostavljena izjemno močnim silam in posledično se zgodi tako trd pristanek z visokim poskokom, ki mu poleg nog (podvozja) in »kablovja« potrga tudi cevi za gorivo in posledično letalo zagori. To je lepo vidno s posnetka pristanka tega letala. Letalo ni gorelo pred pristankom, ampak je zagorelo po visokem poskoku in ponovnem padcu na pisto. Kar se tiče gasilcev - ne pričakujte, da bodo gasilci že na mestu, kjer se letalo ustavi. Glede na to, da so bili obveščeni, da pričakujejo zasilni pristanek, navadno gasilci v polni pripravljenosti že čakajo ob strani (stran od pist). Ko se letalo ustavi, nato vsi gasilci pridrvijo na mesto nesreče in začne se evakuacija, gašenje, hlajenje motorjev, trupa,… Zakaj je prišlo do tako trdega pristanka oz. zakaj se pilot ni odločil za krožne lete (da bi se razbremenil goriva, čeprav danes mnoga letala lahko pristajajo tudi s polnimi tanki), pa bo pokazala preiskava. Samo ne na pamet nabijat, kako so Rusi zanič.
Kk541
07. 05. 2019 11.50
-2
Dejstvo je tudi da gasilci v Rusiji niso tako zelo dobro opremljeni kot pri nas
Bol?ev Pepe
07. 05. 2019 11.52
+2
Ker pri nas bi pa tole zrihtal en dva tri al kaj
26277
07. 05. 2019 11.56
+4
kr en 1
07. 05. 2019 11.39
+13
Upam, da bodo tistega potnika ki je za seboj vlekel ročno prtljago zaprli vsaj za ene 10 let! Med evakuacijo se ne sme zgubljat časa z rocno prtljago, pa še debel kolikor je , je že tako ali tako počasen....
kr en 1
07. 05. 2019 11.50
+6
Ubogi potniki ki mimo njega niso prišli in so zgoreli zaradi njega...
santamaura
07. 05. 2019 11.33
+2
Gasilci sigurno niso zatajili - Zatajil je ta ,ki je odgovoren, da sproži alarm, če letalo zasilno pristaja
26277
07. 05. 2019 11.33
+2
Dejte še podatke točne, od space shutlla 2003, pa od letala, ki je zadelo Pentagon 11. Sept. ...itd. lp
26277
07. 05. 2019 10.59
+2
Hvala za velike j....od članka.
sagesse
07. 05. 2019 10.59
+20
In pa še ena cvetka. Ko sem gledal posnetek, so prvih 20 potnikov vsi z prtljago v roki... Neverjetno.. Tudi zaradi njih je mrtvih več...
MilošObili?Srbin
07. 05. 2019 10.52
+5
a se ni par boingov pokvarilo pred kaksnim mesecem in celo strmoglavilo?? letala z napako in z potniki not tuki je pa strela nardila svoje???? americani malomarni??? rusi malomarni??
fairplayy
07. 05. 2019 10.51
+9
Gostota strel je vedno večja zaradi klimatskih sprememb drug razlog pa je dobiček , ki narekuje površno vzdrževanje letal, nova letala se testira samo še z simulacijo in nezadostno usposobljenost pilotov zato pa v kratkem času letos strmoglavilo kar nekaj letal. Ampak nič ne de zavarovalnica pokrije stroške in karavana gre dalje hebe se njim za ljudi, ki so vdihovali vroče pline in si ožgali pljuča...
jg57
07. 05. 2019 10.48
+4
Uradna "resnica" bo, kot vedno pri Rusih, daleč od resnice. Gotovo bodo dokazali, da z letalom ni bilo nič narobe. Kako bodo uoravičili odsotnost gasilcev? Teh ni videti nikjer, da do se prebili do ujetih pri repu letala so rabili eno uro, vemo pa, da pri taki nesreči štejejo sekunde. "Nekateri, ki so bili v času nesreče na letališču, trdijo, da je bilo osebje letališča v kritičnih trenutkih zaposleno tudi s snemanjem grozljivega prizora z mobilnimi telefoni". Zgleda, da so bili med snemalci tudi gasilci. In še ena cvetka: "Evakuacijo smo izvedli v 55 sekundah, čeprav je normativ 90 sekund". Kakšen podatek pa je to, vsaj tiho bi bili saj je skoraj polovico potnikov ostalo v avionu in umrlo. A če bi ven prišla samo dva bi pa poročali, da so evakuacijo izvedli samo v 7 sekundah? Skratka pri hudi nesreči moramo z obžalovanjem ugotovoti, da je bilo prisotne ogromno šlamastike, ki je lahko botrovala tudi marsikateri smrtni žrtvi.
Mirko Švajger
07. 05. 2019 13.00
+3
prvo poglej posnetek ki prikazuje kako letalo drsi po pisti vzporedno z njim pa dva gasilska vozila ja tipično za slovence ,da vse vedo in komentirajo o gašenju pa tako nimajo pojma
Ate_ist
07. 05. 2019 19.43
+1
gasilci so bili na mestu v dveh minutah in po 18. minutah od tragičnega pristanka pogasili ves odprti ogenj. vedeti je treba, da je bilo na avionu 40 ton goriva.
Smrekar1
07. 05. 2019 10.34
-3
Glede na videno so bile težave štiri: 1. Malomarno sklamfano letalo, ki ga je sklatila že strela (v ZDA se je to zadnjič zgodilo leta 1967). 2. Slabo izurjen pilot, ki ni obvladal zasilnega pristanka. 3. Slabo izurjeno osebje na letališču, ki ni odredilo potrebnih priprav na zasilni pristanek. 4. Slabo organizirani in zločinsko slabo pripravljeni gasilci, ki bi se morali aktivirati čim so izvedeli za zasilni pristanek (imeli so 14 minut) in priti na mesto padca prej kot v minuti. Nauk: ne leti v Rusiji in nikakor ne leti z ruskim letalom.
MilošObili?Srbin
07. 05. 2019 10.54
+3
mislim da imajo americani vec tragedij v ozadju v novejsi zgodovini pa proizvajajo letala z napako polna ljudi
Mirko Švajger
07. 05. 2019 13.02
+2
z svojim komentarjem si pokazal kako neumen si
Andree
07. 05. 2019 10.32
+13
Zadnjič smo tukaj debatirali,da verjetno ljudje v primeru zasilnega pristanka niso tako nori da bi moteli z telefoni. No pa pa so. Med proceduri zasilnega pristanka in samim požarom so snemali v notranjosti tudi tej neumnosti lahko pripišemo kakšno smrt. Vse za všečke na Instagramu
User1538643
07. 05. 2019 10.22
+7
Sodeč po dostopnih podatkih na portalu Flightradar24, če jih prav razumem, je pilot poskušal najprej eno zelo skrajšano pot prileta iz ostrega ovinka, in mu ni ratalo poravnati se s stezo pravočasno. Potem je naredil še en krog, morebiti preozek in le pristal v drugem pozkusu. Kaj od navigacijske in druge opreme morebiti ni delovalo se zaenkrat še ne ve, oziroma ali je prilet bil le vizuelen, vendar prilet, kot je ta bil morebiti nakazuje na preveliko in nepotrebno raven panike pri pilotu, kar bi lahko znatno botrovalo nesreči.
CDROM
07. 05. 2019 10.18
+8
Novinarji, ljudje.....ni važno čigavo je bilo letalo ponos gor ali dol, bistvo je to, ko je bilo letalo v težavah ni bilo gasilcev, očitno kot ljudje pojasnjujejo so zaposleni na letališču raje snemali zadeve kot urgirali. Dajte se zamislit, da letite s priznano letalsko družbo Swiss Air, Emirates, Qatar......in letalo ima težave potem pa doživi vse to na letališču in da gasilcev ni od nikjer. Meni je grozen občutek potem letet nekam kjer vem za take pomanjkljivosti. Naj se sedaj vprašajo vse mednarodne letalske družbe koliko je sploh zanesljivo Moskovsko letališče?
tornadotex
07. 05. 2019 10.02
+3
Neverjetno,pri 10 metrskem ,trojnim odbojem od tal,torej kozel, letalo ni razpadlo,kar nakazuje ,da so Rusi naredili res odlično močno letalo.kar pa se tiče elektronike,pa verjetno še bog malo pomaga,da vse to deluje....
sagesse
07. 05. 2019 10.11
+13
Letalo je razpadlo, oziroma noge podvozja so prebile glavni rezervoar. V takih primerih se pokaže, kako pomembna so stroga pravila, takp glede tehnike kot na koncu gasilcev. Iz do danes znanih dejstvih, vidimo da je šlo vse narobe. Po videnem, noge pristajalnega podvozja v nobenem primeru ne bi smele prebiti glavnegs rezervoarja, pilot tudi ni bil nek stručko,medtem ko so gasilci popolnoma zatajili....
94001
07. 05. 2019 10.01
+9
Hitrost letala je bila ob pristanku brez dvoma precej prevelika. To je dejstvo.
User1538643
07. 05. 2019 09.48
+5
Zgivorno je, da je že na prestavutvenem letu v Aziji, kapetan izrazil nezaupanje in dvome v delovanje vgrajenih sistemov in računalnișkih baz pdatkov, ter je ignoriral jasno opozorilo, preden so trčili v goro.
User1538643
07. 05. 2019 09.46
+2
Suhoj je odlično letalo... dokler ne odpove. 😉
MilošObili?Srbin
07. 05. 2019 10.56
+1
Pontia
07. 05. 2019 09.35
-2
Če bi kot laik sodil po posnetkih, je bil odboj veliko višji, kot en meter.
brigajsezase
07. 05. 2019 09.43
-2
samo mediji naredijo senzacijo zase še veliko veliko hujšo.....sploh ta portal....vsak dan prvi z bul šitom!!!
tarzan13
07. 05. 2019 09.45
+22
preber še enkrat , lepo piše da je bil odboj visok več kot 10 metrov
Pontia
07. 05. 2019 10.22
-1