Tujina

Mongolska zakonca pojedla surovo meso svizca in umrla zaradi kuge

Ulan Bator, 07. 05. 2019 21.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ulice mongolske province so se povsem izpraznile, ko so oblasti razglasile karanteno zaradi preplaha pred kugo. Za črno smrtjo je namreč umrl mongolski par, ki je pred tem zaužil surovo svizčevo meso. V Mongoliji zaradi kuge vsako leto še vedno beležijo vsaj eno smrtno žrtev.

Kot poroča Guardian, sta zaradi kuge umrla mongolska zakonca. Primeri kuge so v današnjem času zelo redki, a v Mongoliji zaradi črne smrti vsako leto umre vsaj ena oseba. Zakonca sta se s kugo okužila, potem ko sta zaužila surovo ledvico svizca.

Glodalci so znani po tem, da lahko prenašajo bakterijo Yersinia pestis, ki povzroča kugo. 
Glodalci so znani po tem, da lahko prenašajo bakterijo Yersinia pestis, ki povzroča kugo.  FOTO: Shutterstock

Zaradi preplaha pred razširitvijo smrtonosne nalezljive bolezni, so v Mongolski provinci Bayan-Ulgii uvedli šestdnevno karanteno, zaradi katere območja ni smelo zapustiti tudi devet turistov iz Rusije, Nemčije in Švice.

Kot je za BBC pojasnila Ariuntuya Ochirpurev iz Svetovne zdravstvene organizacije, je par pojedel surovo meso svizca, saj naj bi bilo to starodavno mongolsko zdravilo za dobro počutje in zdravje.  Glodalci so znani po tem, da lahko prenašajo bakterijo Yersinia pestis, ki povzroča kugo. 

Kot je pojasnila, so oblasti takoj reagirale in razglasile karanteno. Par je bil pred smrtjo v stiku z 118 ljudmi, ki so jih izolirali in jih zdravijo z antibiotiki. Med njimi so tudi turisti.

Ulice mesta so se izpraznile

Potem, ko so oblasti razglasile karanteno, da bi preprečile širitev smrtonosne bolezni, so se ulice mesta zaradi strahu pred črno smrtjo popolnoma izpraznile, je za Guardian povedal 24-letni Američan Sebastian Pique, ki živi na  tem območju.

K sreči v šestih dneh niso zabeležili nobenega drugega primera kuge. Oblasti  prebivalce nenehno svarijo pred nevarnostmi uživanja surovega mesa svizca, saj je lahko okuženo s kugo. Nekateri Mongolci še vedno ignorirajo opozorila, saj verjamejo, da ima drobovina svizcev zdravilne učinke. V Mongoliji zaradi kuge vsako leto umre vsaj ena oseba, večinoma pa je razlog uživanje surovega mesa svizca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mojcd
08. 05. 2019 07.56
+27
In ta zival zavija cokolado...
Aijn Prenn
08. 05. 2019 08.12
+17
Tudi jaz že lep čas ne jem več čokolade... Pa to res ne gre! ;-))
sercek
08. 05. 2019 10.37