Slovenija

Kaos v ZD Kranj: med čakanjem so se pacienti celo stepli

Ljubljana, 07. 05. 2019 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ Urška Šestan, A.K. / STA
Komentarji
160

Razmere v kranjskem zdravstvenem domu so po zaprtju šestnajstih družinskih ambulant še vedno kaotične. V čakalnici so se bolniki dopoldne celo stepli. Direktorica pravi, da se zadeve umirjajo, minister Šabeder pa s prstom kaže prav na vodstvo zdravstvenega doma. V zadnjih letih bi lahko zadeve uredili, pa jih niso, zdaj pa delo ni ustrezno organizirano, pacienti niso primerno oskrbljeni, čakalne dobe pa so zelo dolge.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaos v Zdravstvenem domu Kranj
    02:52
    Iz 24UR: Kaos v Zdravstvenem domu Kranj
  • Iz SVETA: Šabeder organizacijo v ZD Kranj ocenil kot neustrezno
    02:23
    Iz SVETA: Šabeder organizacijo v ZD Kranj ocenil kot neustrezno

V Kranju, Šenčurju, Naklem, Cerkljah, Preddvoru in na Jezerskem so zaradi dopustov zdravnikov družinske medicine, ki so aprila zaradi preobremenitev podali odpovedi pogodb o zaposlitvi, v zadnjih dneh zaprte številne splošne ambulante.

Drugi dan kriznih razmer v Kranju še vedno delujeta le dve akutni ambulanti in ena administrativna. Ljudje pa zmedeni, v čakanju na vrsto so se celo stepli, posredovati je moral varnostnik. 
Drugi dan kriznih razmer v Kranju še vedno delujeta le dve akutni ambulanti in ena administrativna. Ljudje pa zmedeni, v čakanju na vrsto so se celo stepli, posredovati je moral varnostnik.  FOTO: POP TV

Ker v Zdravstvenem domu Kranj ne morejo zagotavljati nadomeščanj, so v Kranju vzpostavili dve ambulanti za akutno obravnavo bolnikov, katerih zdravniki so na dopustu ali bolniški. To je povzročilo veliko gnečo in tudi zmedo med bolniki. 

Pacienti so se v čakanju na vrsto celo stepli

Drugi dan kriznih razmer v Kranju še vedno delujeta le dve akutni ambulanti in ena administrativna. Ljudje pa zmedeni, v čakanju na vrsto so se celo stepli, posredovati je moral varnostnik. 

"Situacija, kakršna je v kranjskem zdravstvenem domu, nas zelo skrbi, saj delo ni primerno organizirano. Predvsem v zadnjih dveh dneh bolniki niso primerno oskrbljeni, čakalna doba je zelo dolga," je v odziv na dogajanje v Kranju izpostavil minister Aleš Šabeder. Začuden je, da vodstvo pošilja nezadovoljne bolnike na ministrstvo za zdravje. "Tako nam pravzaprav že od jutra zvonijo telefoni. Kličejo nas bolniki, ki od nas želijo rešitev," je dejal minister.

"Skrbi me, da vodstvo kranjskega zdravstvenega doma v preteklem obdobju ni zagotovilo dodatnih timov, saj vemo, da v splošnem dogovoru so sredstva za to."
"Skrbi me, da vodstvo kranjskega zdravstvenega doma v preteklem obdobju ni zagotovilo dodatnih timov, saj vemo, da v splošnem dogovoru so sredstva za to." FOTO: Aljoša Kravanja

Šabeder: Situacija je odgovornost zdravstvenega doma

Ob tem je poudaril, da je nastala situacija odgovornost vodstva zdravstvenega doma in ne ministrstva, saj ta ni ne ustanovitelj zdravstvenega doma, niti z njim ne upravlja in ne postavlja sveta zavoda ter vodstva, temveč so ustanovitelji zdravstvenih domov občine.

"Skrbi me, da vodstvo kranjskega zdravstvenega doma v preteklem obdobju ni zagotovilo dodatnih timov, saj vemo, da v splošnem dogovoru so sredstva za to," je dejal Šabeder in dodal, da so mu zdravniki povedali tudi, da kljub dodatni obremenitvi niso bili deležni dodatnega plačila, ki bi jim prav tako pripadalo.

Direktorica zanikala, da bi bolnike napeljevali, naj kličejo na ministrstvo

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je v odzivu na ministrove besede povedala, da so res imeli na voljo sredstva za zaposlitev dodatnih treh timov, vendar novih zdravnikov kljub trudom niso dobili.

Pogovarjali so se z zdravniki iz Srbije ter Bosne in Hercegovine ter se borili za pridobitev mladih zdravnikov, o čemer priča 20 specializantov, je povedala in spomnila, da niso edini v državi, ki se soočajo s pomanjkanjem zdravnikov.

Kar se tiče dodatnega plačevanja zdravnikov, pa je povedala, da so se prav tako trudili po najboljših močeh. Vendar da sama ni ekonomistka in da če res mislijo, da bi lahko zdravnike bolje nagradili, bodo to zadevo pregledali in popravili.

O pomanjkanju zdravnikov je sicer opozorila, da gre za sistemski problem, na katerega opozarjajo že vrsto let. Ob tem je zanikala, da bi bolnike napeljevali, naj kličejo na ministrstvo. Kljub vsemu meni, da z ministrstvom in Šabedrom dobro sodelujejo, saj da je prvi minister, ki se je lotil reševanja težav.

Če pa minister ali župani mislijo, da bi njen odstop izboljšal situacijo, je Gantar Žura pripravljena tudi na to. "To ni noben problem, jaz nisem vezana na svojo funkcijo in grem lahko v še večji meri nazaj v operativo," je izpostavila.

Kar se tiče trenutne organizacije dela v zdravstvenem domu, se ji glede na zmožnosti zdi optimalna za bolnike. "Če ima kdorkoli boljše predloge, pa smo zanje odprti," je povedala in dodala, da so tudi sami že nekoliko spremenili organizacijo, ker so v ponedeljek opazili največji naval bolnikov v bolj zgodnjih urah, zato so prilagodili ure obratovanja druge akutne ambulante.

Hkrati je dodala, da je bilo v ponedeljek stanje res kaotično, saj nihče ni vedel, kako in kaj. Poleg tega je že običajno, da je obisk ambulant po praznikih vedno povečan. "Tudi danes je obisk velik, glede na to, da je 10 ambulant zaprtih, ampak se stanje malo umirja," je ocenila.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik navedb ministra ni mogel komentirati, ker jih sam ni slišal. "Ampak v tej situaciji težko rečem, da je vodstvo zdravstvenega doma edini oziroma sploh krivec za to situacijo," je dejal Veternik in dodal, da je problem v Kranju, da je pri njih na zdravnike opredeljenih za deset odstotkov več bolnikov od slovenskega povprečja.

Šabeder: "Situacija, kakršna je v kranjskem zdravstvenem domu, nas zelo skrbi, saj delo ni primerno organizirano. Predvsem v zadnjih dveh dneh bolniki niso primerno oskrbljeni, čakalna doba je zelo dolga."
Šabeder: "Situacija, kakršna je v kranjskem zdravstvenem domu, nas zelo skrbi, saj delo ni primerno organizirano. Predvsem v zadnjih dveh dneh bolniki niso primerno oskrbljeni, čakalna doba je zelo dolga." FOTO: Kanal A

"Situacija v Kranju je zagotovo težka, kaotična," je ocenil tudi Veternik in se v imenu Osnovnega zdravstva Gorenjske opravičil občanom, ki imajo težave z dostopnostjo do zdravstvenih storitev. "Vsi zdravniki, ki so na voljo, se trudijo čim bolj strokovno obdelati vse bolnike. Vemo pa, da če manjka 40 odstotkov zdravnikov, ne moremo pričakovati, da bo delo teklo normalno, brez težav," je dejal.

Poudaril, da vsi skupaj iščejo rešitve

Poudaril je, da vsi skupaj iščejo rešitve. Računa, da bo vlada v naslednjem tednu sprejela aneks 1 k splošnemu dogovoru, s čimer bo narejen prvi korak k temu, da bi kranjski zdravniki, ki jim s koncem maja poteče odpovedni rok, preklicali odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Minister je potem, ko na ponedeljkovi arbitraži niso dosegli konsenza za sprejem aneksa 1, napovedal, da sedaj odgovornost za to prevzema vlada in da bo ta o sprejemu aneksa predvidoma odločala na naslednji seji. "Osebno mi je zelo žal, da smo izgubili dragoceni čas enega tedna ali celo več," je izpostavil.

Spomnil je, da se Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ni strinjal z vsebino predlaganega aneksa zaradi problematike izbire osebnega zdravnika. "V samem tekstu aneksa smo nekako opredelili jamstvo, da bo vsaka zavarovana oseba lahko imela izbranega osebnega zdravnika, vendar aneks kljub temu v taki obliki ni bil sprejet," je pojasnil minister.

Sicer pa so se partnerji na arbitraži uspeli dogovoriti o modelu financiranja ambulant, in sicer da bodo novi timi v naslednjih štirih letih imeli zagotovljeno 80-odstotno financiranje, četudi ne bodo dosegali 80-odstotnega povprečja. Sedaj je tako financiranje zagotovljeno za dve leti. Prav tako so se dogovorili, da se novi timi v naslednjih štirih letih ne bodo upoštevali pri izračunu povprečja glavarinskih količnikov izvajalca, so sporočili z ministrstva.

Zdravnike pa je k dogovoru pozval tudi župan občine Kranj

Župan občine Kranj Matjaž Rakovec je zdravnike nagovoril z besedami: "Nadvse zaskrbljen se na vas obračam v zvezi z alarmantno situacijo v kranjskem zdravstvenem domu, kjer trenutno vladata nepredstavljiva gneča in zmeda zaradi množičnega koriščenja dopustov zdravnikov družinske medicine, ki jim ob tem tečejo še odpovedni roki." Dodal je, da je "Nedopustno, da občani Kranja in ostali pacienti ZD Kranj čakajo v takšnih vrstah, pri tem pa niti ne vedo, ali bodo ustrezno obravnavani, in to pri najbolj osnovni človekovi pravici: pravici do zdravja. Minister za zdravje vam stopa naproti. Tudi na Mestni občini Kranj bomo še naprej spodbujali iskanje rešitev pri pristojnih in vam pomagali pri reševanju prostorske stiske ZD Kranj." Celoten javni poziv si lahko preberete tukaj:

Šabeder pritrdil potrebam po novi gorenjski bolnišnici

Z župani občin z območja zgornje Gorenjske je minister sicer spregovoril o tem, da bodo še dodatno poskrbeli za oskrbo turistov v poletnem času. Pritrdil je tudi potrebam po novi regijski bolnišnici, ni pa še jasno, kje jo bodo uredili.

Nova regijska bolnišnica je bila ena ključnih tem današnjega sestanka. "Župane sem seznanil z našimi izsledki, analizami in potrebami po novih bolnišničnih posteljah v naslednjih desetih letih," je povedal in dodal, da so družno ugotovili, da bo glede na trende Gorenjska v naslednjih desetih letih potrebovala od 200 do 300 novih bolnišničnih postelj.

Dodatnih zmogljivosti ne bo možno umestiti v obstoječo Splošno bolnišnico Jesenice, ki je edina splošna bolnišnica na Gorenjskem, saj za to ni dovolj prostora. "Zato je projekt izgradnje nove gorenjske bolnišnice dokaj resna tema, s katero se bo treba zelo hitro soočiti," je povedal minister in dodal, da je vprašanje o tem, kje naj bi bila nova bolnišnica in kaj bo z jeseniško bolnišnico, še odprto, saj si pri tem tudi župani niso enotni.

Javni poziv kranjskega župana
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scipio
08. 05. 2019 09.23
+18
Zdaj boste gledali, kaj se zgodi, ko hudič v resnih stvareh kot je ta dohtarska vzame šalo. Brez zdravnikov ni zdravstva in ni zdravja. Le oni te znajo in smejo rezat in šivat, če ti kaj zmanjka ali ti kaj novega zraste na telesu ali v njem. Vsi ostali jih pri tem lahko samo podpirajo, da to delajo. V tej državi pa smo obrnili stvari na glavo in vse kar smo storili, je to, da jim razni birokrati ovirajo in sistemski stiskači gledajo pod prste. V tej presiji jim je zdaj v Kranju padla tudi organizacija, saj bi v teh razmerah vsak pameten direktor preklical dopuste in raje nazaj potegnil še kakega zdravnika mladega penzionista, potegnil nazaj specializante pod mentorji. Poiskal bi jih najprej kjerkoli iz Slovenije, pa če jim plača apartman v hotelu na Bledu za teh nekaj mesecev čas, dokler ne pridejo novi mladi dohtarji s fakultet, pa tudi novi iz Makedonije in Ukrajine, ker brez njih tudi ne bo šlo. Šabeder na vladi in zavarovalnica pa naj to omogočijo in plačajo. Bi se ti vsedel v letalo, kjer je pilot zaradi pritiskov menedžmenta bil primoran naložiti dvakrat več potnikov in/ali tovora? Jaz se ne bi. Z dohtarji in varnostjo pacienta pa je v principu isto.
pojtrarara
08. 05. 2019 10.02
+10
upam,da zzzs odpre meje in da bomo lahko šli v tujino z našim zavarovanjem. IN potem bodo beli bogovi lizali po tleh.
FiveStarJedi
08. 05. 2019 09.15
+10
Primula1
08. 05. 2019 09.06
+25
Državljani oz. prebivalci RS plačujemo davke zato, da živimo v varni državi, da so nam zagotovljene z Ustavo RS zagotovljene pravice itd. in ne zato, da imajo politiki in razni javni funkcionarji dobre plače. Ker očitno naša država prebivalcem tega ne zagotavlja več, je prišel čas, da izpraznimo svoje račune in prenehamo plačevati davke! Bi to radi, dragi politikanti? Ali bi radi polne ulice? Ali pa kar oboje?
jst_21
08. 05. 2019 08.59
+36
Najprej bo potrebno zadeve rešiti na ZZZS. Zdravnica mi ne sme zamenjati opornice za roko, ker se mora potem zagovarjati, ZZZS pa lansko leto 35 milijonov dobička? Vsak mesec plačam cca. 30€, pri zdravniku sem mogoče dvakrat na leto pa ne smejo dati nove opornice (ki stane mogoče nekaj €!), ker zavod ne dovoli? Narobe svet!!!!
ooResnicA
08. 05. 2019 08.55
-7
.....vsak profesorček ali pa inžinir ki ga je izšolala SLO lahko popoldne še fuša zdravnik pa nesme ......
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.59
+5
Potem ne potrebujemo zdravnikov, ki so pri svojem delu zbrani in spočiti, ampak mesarje......
Blallka
08. 05. 2019 08.50
+24
Končno je prišlo do tega. Že 10 let nazaj bi moralo. če bi takrat, bi se mogoče še kaj dalo rešiti, ne vem pa, koliko se danes sploh še da rešiti. Zdravstvo je bankomat za lopove povezane z oblastjo in nič drugega.
Blallka
08. 05. 2019 08.54
+23
Kdor pozna kakšnega računovodjo ga malo povprašajte o zaslužkih, teh, ki zdravila in pripomočke prodajajo. Pa govorim o majnih ribicah, o Bog, kako je šele pri velikih. Ni čudno da imajo jahte. Logično, na drugi strani pa zdravstvo v bankrotu. Ne more biti drugače. Ne more. Ne more zasebni človek, privatnik prodajat nekonkurenčne izdelke javni ustanovi - ker boli kurrrac javne ljudi za keš, sej ni njihov, zato cena ni važna. Privatnik pa gleda na vsak cent, ker se gre za njegov denar. Kdor je podprl tak sistem je podprl mafijski sistem in propad zdravstvo oziroma uzakonil krajo in jo načrtno spodbujal.
topo
08. 05. 2019 08.34
+19
kakšnemu dogovoru neki kaj nategujete narod,njih pa sploh ne slišite da ne zmorejo več.
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.32
+11
Zdravniki bi torej radi VELIKI KROGEC (pacienti) spravili v MAJHEN KROGEC (zdravniki)...z ministrom pa sedaj iščejo rešitev kako to doseči ne da bi delali več? ja najbolj da v ustavo zapišemo, da se v Sloveniji živi 40 let delovne dobe, oziroma do 67 leta. Potem pa fentanazija...
medusa
08. 05. 2019 08.30
+14
Vse naterat pa naj plačajo vso šolnino z obrestmi nazaj!!!!
BrezZavor
08. 05. 2019 09.38
+1
Če daš odpoved moraš plačati šolnino za nazaj? Vau, eni ste bistri da se kadi.
Aneri111
08. 05. 2019 08.30
+14
Jaz bi takim izsiljevalcem kr licenco odvzela. Prekršili so Hipokratovo prisego, briga jih za ljudi, briga jih poslanstvo poklica, žene jih denar. Žalostno.
BrezZavor
08. 05. 2019 09.42
+4
Pa kaki izsiljevalci? Kje? Poln kufer mam ljudi ki sistemu s tako neumno podporo štango držijo. Vi bi radi da je bolje brez da se kaj spremeni, če komu pokrov dvigne pa zabit ga nazaj. In potem pričakujete da bo holje. Hko kolk je folk preproste pameti. Naj vam zdravje dobro služi.
Aneri111
08. 05. 2019 10.07
+2
Vam tudi naj služi. Najbrž ste eden iz njihovih vrst, zato jih zagovarjate. A vam ni jasno, da bi se radi privatizirali pa v naših zdravstvenih domovih odprli privat ambulante.To je odkrito dal tudi vedeti predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Muženič Pohlep, pohlep in še enkrat pohlep,samo to jih žene, določene seveda.
schlamastika
08. 05. 2019 11.21
+4
Irena ne bluzi. Podpiraš nadaljevanje kraje države na javnih razpisih, če bi bilo to bolj transparentno, bi ostal tudi denar za druge ukrepe, tako pa vse gre v žepe posameznikov..
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.25
+4
(vir: Vecer: Parkiranje na mestih za invalide: Opazke ozaveščenih mimoidočih so očitno premalo - Astrologinja Ema Kurent je na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala na Listi novinarja Bojana Požarja. Ob zadnjih dogodkih je novinar Primož Cirman na družbenem omrežju Facebook spomnil tudi na besede Bojana Požarja, ki jih je izrekel novembra lani na tiskovni konferenci pred lokalnimi volitvami v Mariboru: "Obljubljamo prenovo cest in ulic, vzpostavitev transparentnega in poštenega gospodarjenja mestne občine ter boljše pogoje za življenje invalidov v mestu.").....@Ker se eni toliko matrate z levico. In invalidska parkirna mesta so tudi del zdravstva,saj omogočajo invalidom dokaj toliko normalno življenje.
Uporabnik1375217
08. 05. 2019 08.22
+19
Stepli so se tudi azilantje. Adijo 24ur.
Mungos2
08. 05. 2019 08.15
+18
Sramota za zdravnike !!! Vedno sem jih imel za intelegentne, vendar so ravno tako ovce, ki jih vodi denar, ne čast !!!!
BrezZavor
08. 05. 2019 09.44
+0
Pa kaki denar? Kje je pogoj denar? Zahtevaš več in potem podaš odpoved. Ja kako boš pa dobil več, če si dal odpoved? Eni imate logiko na dnu. Za več se štrajka, ne pa poda odpovedi. Eni ste tok izi.
haad
08. 05. 2019 08.11
+8
ko bo konc dopusta se jih bo od 23setih 20 vrnilo v zd kranj.
BrezZavor
08. 05. 2019 09.45
+6
Jaz raje vidim, da se ne, pa da se še kje drugje to zgodi, da bo Marjan skontal, da je vrag vzel šalo. Vi res ne skontate da je kriva ZZZS?
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.00
+11
(Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je v odzivu na ministrove besede povedala, da so res imeli na voljo sredstva za zaposlitev dodatnih treh timov, vendar novih zdravnikov kljub trudom niso dobili.)...@Torej kako si ti modeli predstavljajo, da bodo imeli manj pacientov? Ah saj res, ne ggre se za denar za otroke, pardon paciente se gre.....Lepo jih poslati za Nemčijo, tam jih že nestrpno čakajo te podalpske filantrope.
Enmajstr
08. 05. 2019 07.54
+9
Namesto zdravnikov, ki odhajajo migrante zaposlit, so ja sami doktorji željni dela.
AlternativeFacts
08. 05. 2019 07.52
+28
Reštev je samo ena. Tiste ki so dali odpoved, se jim lapo zahvaliti in ali uvoziti zdravnike, ali pa mladim ki so na zavodu ponuditi zaposlitev, istočasno pa jim dvigniti plačo.....
BrezZavor
08. 05. 2019 09.49
+4
Ker če jim dvigneš plačo glavarina ne bo problem? A vi res ne vidite da bi ZZZS rada prihranila na račun bolnikov? Hitrejša in bolj površna obravnava po tekočem traku zato da manj stane vse skup. Rabimo več zdravnikov ampak novih ni, uvoženi iz vzhoda pa, ja, komaj čakam. In vi po naših zdravnikih pljuvate. Folk je tako preprost. Ni čudno da vas scat vozijo.
Krajnc22
08. 05. 2019 07.50
+10
Levakom uspeva...iz slovencev naredili balkanske barbare
AlternativeFacts
08. 05. 2019 07.53
+7
ooResnicA
08. 05. 2019 07.50
+4
....butast narod kar še naprej volite nove obraze.....hehhehehe
Skunk Works
08. 05. 2019 07.46
+26
Krasen članek v novi: Avstrija se začne v glavah......Ja Avstrija, tako blizu in hkrati tako daleč,....pravzaprav nam je po levi nedosegljiva vsaj še par stoletij......Ampak od vas večine, večine volilcev je odvisno,....in od vsebine v vaših glavah......Ali bo Avstrija tako daleč še nasedja desetletja in stoletja.....
optimist11
08. 05. 2019 07.49
+9
Skunk Works
08. 05. 2019 07.51
+11
Ko bo imela krtitična večina v glavah to, kar imajo v Avstriji in severneje in zahodnjeje, se bodo našli tudi kvalitetni politiki za volit, brez skrbi.....
AlternativeFacts
08. 05. 2019 07.54
-5
......da bi imel ta "poljak" kakšen predlog? 🤣
vertex
08. 05. 2019 07.56
-3
A v multi kulti avstriji? potem uvozimo še mi 500.000 migrantov s kriticno vecino
Skunk Works
08. 05. 2019 08.10
+5
Saj ni treba razumeti in vem, da vas veliko nima s čim razumeti, .....do tedaj pa uživajte v jugovičkem zdravstvu in vsem ostalem balkanskem, (plačah itd..), saj kaj več si niti ne zaslužite..,.....hehe....
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.15
+4
Uporabnik1375217
08. 05. 2019 08.23
+0
BrezZavor
08. 05. 2019 09.51
+1
Bo še daleč desetletja, ker niso imeli tako dolga desetletja volan zaskočen v eno smer. So se držali lepo preverjene smeri in vsi vedo in razumejo kako se stvari streže. Pri nas so pa oprali glave trem generacijam in zdaj bo pač malo potrajalo da se to očisti. Par desetletij še.
schlamastika
08. 05. 2019 11.22
+3
Vertex jugofil. Ne more razumeti ničesar...