Gospodarstvo

Sij zanika načrte o prodaji

Ljubljana, 15. 05. 2024 09.41 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po poročanju portala Necenzurirano naj bi ruski oligarh Andrej Zubicki načrtoval prodajo Slovenske industrije jekla, ene največjih slovenskih skupin, ki zaposluje več kot 3800 ljudi. A so iz Sij te navedbe zanikali. Poudarili so, da podjetje Dilon, ki je večinski lastnik Sija, nima takšnih načrtov.

"Podjetje Dilon, ki ima v lasti 72,2-odstotni delež Sij, ne načrtuje in ne izvaja aktivnosti za prodajo družbe Sij. Dilon tudi ne išče in ni najel svetovalcev, ki bi vodili postopek prodaje," so sporočili iz Slovenske industrije jekla (Sij). Dodali so, da aktivnosti izvaja družba Sij, za namene morebitnega financiranja širitve Skupine Sij, skladno z načrti družbe.

Portal Necenzurirano je namreč danes poročal, da jim je več med sabo nepovezanih virov v zadnjih dneh potrdilo, da so ljudje iz kroga Andreja Zubickega na mednarodnih trgih začeli preverjati, kakšen je interes za nakup Slovenske industrije jekla (Sij). Prav tako so začeli iskati svetovalce, ki bi vodili postopek prodaje. 

Zubicki ima v lasti dobrih 72 odstotkov delnic Sija. Obvladuje jih prek podjetja Dilon, ki je konec leta 2022 svoj delež v Siju ovrednotilo na dobrih 200 milijonov evrov. V bilancah je podjetje navedlo, da gre za neodvisno oceno poštene vrednosti. 

Slovenska industrija jekla
Slovenska industrija jekla FOTO: Irena Herak

Po navedbah portala Necenzurirano pri tem ne gre izključiti možnosti, da se bo skupaj z Zubickim iz Sija dokončno umaknila tudi država. Ta ima v lasti 25-odstotni delež, po predlogu nove strategije upravljanja državnih naložb, ki jo mora potrditi še državni zbor, pa ima status portfeljske naložbe. To pomeni, da lahko država delež proda. V zdaj veljavni strategiji iz leta 2015 je bila naložba v Siju sicer opredeljena kot pomembna.

Sij je v ruske roke prešel leta 2007, v času prve vlade Janeza Janše. Takrat je država večinski paket delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Ta je Sij prevzela prek podjetja Dilon, ki je bilo v lasti bratov Andreja in Evgenija Zubickega. Takrat je imel glavno besedo v imperiju družine njun oče, pokojni Boris Zubicki. Pozneje sta se brata Zubicki sprla in se do leta 2018 dogovorila o razdelitvi naložb. Evgenij Zubicki je ostal šef skupine Koks, lastništvo Sija pa je prepustil Andreju Zubickemu.

Nekateri viri po navedbah portala Necenzurirano ocenjujejo, da ima skupina zaradi ruskega večinskega lastništva na nekaterih trgih težave pri poslih z jeklom. Drugi sogovorniki pa so za portal menili, da bi se ključni razlog za prodajo lahko skrival v sporu zaradi delitve premoženja, ki ga je zoper Andreja Zubickega v Švici sprožila njegova nekdanja soproga.

Skupina Sij je sicer leto 2023 sklenila z izgubo v višini 18,8 milijona evrov, prihodki od prodaje pa so upadli skoraj za četrtino na milijardo evrov. Kot so marca sporočili iz Sija, so v izgubo zdrsnili zaradi manjšega obsega proizvodnje in povišanih stroškov ob vztrajanju visokih cen energentov.

V začetku letošnjega leta je skupina izboljšala poslovanje. Zabeležila je 286,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 33 odstotkov več v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani, so iz Sija sporočili prejšnji teden. Družbe iz skupine so pri tem odpremile skoraj za polovico več gotovih izdelkov kot v zadnjem lanskem četrtletju. Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) je medtem dosegel 18,3 milijona evrov.

Obvladujoča družba skupine je Sij, članice skupine so Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij Storitve, Sij SUZ, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems. Druge odvisne družbe – vseh skupaj jih je 32 – so praviloma v 100-odstotnem lastništvu ali pod prevladujočim vplivom obvladujoče družbe, izhaja iz lanskega letnega poročila.

Predsednik uprave Sija je Zubicki, glavni podpredsednik pa je Tibor Šimonka, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije. V upravi so še trije izvršni direktorji – Vjačeslav Korčagin, Igor Malevanov in Evgenij Zverev.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

džonborno
15. 05. 2024 13.44
+1
Vsi smo na istem! Mi se kregamo za služnostno pot, miljarderji pa za fabrike s 4000 zaposlenimi!
iskriv
15. 05. 2024 13.19
+0
SIJ je v ruske roke prešel leta 2007, v času prve vlade Janeza Janše. Takrat je država večinski paket delnic prodala ruski jeklarski skupini Koks. Komisijo za privatizacijo je vodila Marija Zagožen, posel pa je zaznamoval nenavaden zaplet s plačilom kupnine. Čeprav je uradna cena znašala 105 milijonov evrov, so Rusi sprva na skrbniški račun države plačali kar 70 milijonov evrov več. Za Vizjaka je bil to posel stoletja , kot je sam dejal , morda se mu je krepko poznalo v denarnici ? Kot so pojasnili pozneje, so ta denar vnaprej deponirali sami, ker so dvomili, da jim bodo slovenske banke pravočasno nakazale 70 milijonov evrov posojila. Računsko sodišče je pozneje ugotovilo, da vlada pri prodaji družbe SIJ ni ravnala učinkovito in da postopek ni zagotavljal najvišje možne prodajne cene.
JApajaDAja
15. 05. 2024 12.42
+7
če lastnik demantira navedbe portala,potem članek kot neverodostojen umaknite !
seter73
15. 05. 2024 12.33
+3
prodajte in zaprite.., itak je z Golobarsko strategijo gospodarstva v Sloveniji nemogoce poslovat, sploh v primeru kjer so energenti najvecji strosek...
zibertmi
15. 05. 2024 12.41
+4
kaj od gospodarstva,ki je bilo v državni lasti,pa sploh še imamo.pa ne od zadnjih dveh let.kar ni v upravljanju sds,kot je to luka koper,železnice,pošta dars,petrol ,hse ,tudi slaba banka do nedavnega je stranka sds odprodalain dobro zaslužila.spomni se planet tv ,ki je bil del telekoma,našega,državnega,pa še kaj bi se našlo v turizmu,pa tisto kar je janez dal cerkvi itd.levi so odprodali le tisto kar so leta 2013 po janezevi vladavina med letom 04/08 in leta 2012 ,morali ker nas je početje sds spravilo v bankrot
Castrum
15. 05. 2024 14.12
+0
@žibert, spet palamudiš. Daleč največ držanih podjetij se je prodalo pod vladami Bratuškoe, Cerarja in hrabrega Marjana.
zibertmi
17. 05. 2024 10.57
bratuškova je to morala naredit ,ker nas je janez spravil v bankrot,to verjetno veš,pa nočeš priznat,janez,ki sme mu je zareklo v intervijuju,je sam priznal,da so za bančno luknjo v njegovem vladanju v večini krivi politični krediti,ki so ustvarili tajkune.iz katerega gnezda jih je največ
G. Papež
15. 05. 2024 12.32
+3
SIJ dobi sredstva za okrevanje s strani države in si izplača milijonske nagrade. Kdo med drugim dobi nagrado - ja Tibor. Ampak še bolj žalostno je, da se s tem denarjem najbolj omastijo tujci - v tem primeru Rusi, pri Perutnini Ukrajinci, ampak tudi za Tiborja se vedno najde kos pogače.
G. Papež
15. 05. 2024 12.29
+5
Problem je pa tudi, da niti vlečejo osebe kot je Tibor Šimonka, neglede na vlado. Vsi ga vidimo kot managerja, predstavlja se kot manager, v resnici pa je lobist, ki se temu v celoti posveča, ker je tu korist največja. On nam proda Perutnino, SIJ, nagrajen pa je s funkcijo s strani novega lastnika za katerega je lobiral. To je neka čudna slika, ki ne prinaša koristi ne nam, ne državi. In tega je preveč, zagotovo pa mora vrh to podpirati, ker drugače te ni.
vicente
15. 05. 2024 12.27
+1
normalno da bodo prodali sedaj lahko iztržijo največ,in to bo dobra naložba,sej to je samo bussines in nič drugega
marker1
15. 05. 2024 12.25
+4
Ta prodaja SIJ-a je zrasla na zelniku necenzurirano.
G. Papež
15. 05. 2024 12.22
+5
Zadnjič sem gledal Hanovo tiskovno na temo oddajanja sob...To kar sta skupaj spravila Han in Frangež glede odgovorov in pojasnil, bi lahko že jutri tudi sam in vsaj polovico vas na forumu. Vse v stilu - bomo popravili, veseli smo pripomb, nismo najbolj pametni....čista nula. Edini normalen je bil župan Bleda. Žalostno.
marker1
15. 05. 2024 12.19
-3
Osnovna napaka se je zgodila takoj po osamosvojitvi z nepravično delitvijo certifikatov in njihovo nebrzdano preprodajanje prekupčevalcem. Lahko bi počakali kaki dve leti in šele potem premislili kaj in kako. Sicer je bil SIJ prodan dobremu gospodarju in je še vedno uspešen. Vsi naši predsedniki vlade so ga obiskali. V tujini podjetja velikokrat zamenjajo lastnike, da delavci še vedo ne, ker se proizvodnja med menjavo sploh ne ustavi. Čas je denar.
marker1
15. 05. 2024 11.46
-1
SIJ še vedno dobro stoji. 25% je še vedno v lasti države. Ker se prodaja lahko levi komentatorji združite denar in ga kupite. Če pa nimate denarja pa utihnite.
zibertmi
15. 05. 2024 12.19
+8
če firma ni v 51% lasti države je pač privat.smo jo pa finančno podprli zaradi izgube po apelu gospoda iz GZslovenije,ki je bil eden tistih ,ki je v naslednjem koraku dobil devidende od dobička.kar se pa odprodaj tiče se pa pridruži svojemu šefu.ki je razprodal planet tv ,ki je bil v lasti državnega telekoma pa deleže mnogih drugih državnih podjetij do turizma itd
roten
15. 05. 2024 11.44
+2
Han boš reševal
G. Papež
15. 05. 2024 11.38
+5
Skratka - Frangež, Han - so vrnili neupravičeno prejeto pomoč, uporabljeno za izplačilo nagrad ali ne?
G. Papež
15. 05. 2024 11.37
+5
Kaj pa strokovnjak Frangi, je dobil nazaj pomoč kot je rekel. Verjetno da, ker je rekel, da drugače bo odstopil. Pa je zdaj vse tiho...?
natmat
15. 05. 2024 11.32
+5
Politiki naj odgovarjajo za to!!!Levi in desni...v tem primeru je bil to Janez in glupi davki Vizjak....
NeXadileC
15. 05. 2024 11.28
+0
Fondacija Gates (prej B. & M. Gates) bo najbrž kupila, če ne bo BlacRock kar neposredno...
paru
15. 05. 2024 11.15
+7
Naj prodajo Janši oz. Zagožen pokojni in njegova žena Marija sta pod Janševo vlado oz. z njegovim strinjanjem pod ceno prodala SIJ...toliko o Janševi gospodarski praksi. O gospodarstvu , ker ni nikoli delal v realnem sektorju, pač ne ve nič...manj kot sedanji gosp. minister Han , ki je bil vsaj trgovec in ve kako se kupuje in prodaja...tako jaz vidim zadeve...
marker1
15. 05. 2024 11.41
+3
Vprašaj Hana, zakaj ne proizvaja, tiska in prodaja več nalepk za pivo. Zato, ker je bil predrag in ga je HEINEKEN izločil. Ta ve vse.
Mozart60
15. 05. 2024 11.12
+13
Odličen komentar tomvoj,Slovenija se že prodaja kot pocestnica30 let.In to po zaslugi naših politikov ki jih volimo levih in desnih,kateri pa imajo v tem obdobju največkrat oblast pa presodi sam.
manga
15. 05. 2024 11.12
+3
Pokaj prijatelj čim prej...
VelikoVedro
15. 05. 2024 11.06
+14
Rezultati političnega plenjenja in brezglave narodove podpore iz deljenja na naše/vaše (pač levi/desni, rdeči/beli, žabarji/štajerci, karkoli pride). To je račun. Še vedno vsi navijate za svoje politične opcije, namesto da bi od njih zahtevali odgovorno ravnanje z državo.
JK123
15. 05. 2024 11.39
+2
Saj zahtevamo, ampak nihče ne upošteva naših zahtev. :)