Dejstva

Slovenci jemo madžarsko, Italijani kupujejo slovensko

Ljubljana, 07. 05. 2019 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
68

Kmetijstvo v Sloveniji je danes bolj kot kdajkoli prej odvisno od dogajanj zunaj svojih meja. Kmetje se morajo, če želijo biti konkurenčni, prilagajati Skupni kmetijski politiki (SKP), zato ne preseneča, da se je samo med letoma 2003 in 2016 število kmetij v Registru kmetijskih gospodarstev zmanjšalo za več kot 7 tisoč.

stevilo-kmetijskih-gospodarstev

Na povprečni kmetiji danes obdelujejo 7 hektarjev zemlje, kar je pol hektarja več kot leta 2003, kljub temu pa slovenske kmetije po velikosti še vedno ne morejo konkurirati velikim evropskim obratom, saj je povprečna kmetija v EU več kot dvakrat večja od slovenske – meri dobrih 15 hektarjev. Slovenske kmetije posledično ne morejo konkurirati niti po količini pridelave in s tem stroškom na posamezno enoto kmetijskega proizvoda. Novih površin, primernih za kmetovanje, pa v Sloveniji ni veliko, zato je za povečanje velikosti kmetij, kot pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), nujno tudi opuščanje kmetovanja, da primerne obdelovalne površine lahko kupijo oziroma najamejo večji kmetje.

Za primerjavo

V EU živi 12 milijonov kmetov, povprečna kmetija ima 15 hektarjev, v ZDA živi 2 milijona kmetov, povprečna kmetija znaša 180 hektarjev.

Eden največjih izzivov zadnjega desetletja je izguba uporabnih kmetijskih zemljišč. V 13 letih smo izgubili dobrih 31.000 hektarjev, od tega več kot 20.000 hektarjev zaradi izgradnje infrastrukture in pozidave. Na KGZS so prepričani, da "če je za avtoceste in daljnovode ta izguba nujno zlo, pri pozidavi ne bi smelo biti tako", zato varovanje najboljših kmetijskih zemljišč ocenjujejo za neučinkovito.

kmetijska-zemljisca-v-uporabi

V Sloveniji kar 75 odstotkov uporabnih kmetijskih zemljišč predstavljajo območja z omejenimi dejavniki za kmetovanje. Večina med njimi se nahaja v hribih ali celo gorah, kjer je zaradi višje nadmorske višine skrajšana vegetacijska doba rastlin, kmetje pa morajo za obdelavo takih površin imeti specializirano mehanizacijo, ki je praviloma bistveno dražja. Zaradi višjih stroškov obdelave pa so višje tudi cene pridelkov oziroma izdelkov, za ohranjanje kmetovanja in življenja v težje dostopnih in podnebno manj ugodnih legah so zato ključnega pomena evropska sredstva.

Vsak državljan EU za kmetijstvo prispeva 30 centov na dan

Kmetijstvu je namenjenega skoraj 40 odstotkov celotnega proračuna EU in je edini sektor, ki se v celoti financira iz proračuna EU. 28 članic si bo tako letos razdelilo približno 60 milijard evrov. In koliko dobijo slovenski kmetje?

Leto 2015 je prineslo precejšnje spremembe v kmetijski politiki. Izvajati se je začela reforma neposrednih plačil, iz katere bo samo v finančni perspektivi 2014–2020 Slovenija prejela 953 milijonov evrov.

neposredna-placila-v-kmetijstvu

Kmetije imajo poleg tega možnost uveljavljati tudi proizvodno vezana plačila za strna žita, beljakovinske rastline, zelenjadnice, rejo govedi in proizvodnjo mleka v gorskih območjih.

Neposredna plačila kmetom omogočajo stalen dohodek in tako pripomorejo k ohranjanju kmetijske pridelave v vsej EU. Zagotavljajo dolgoročno preživetje kmetij in blažijo, denimo, nihanje cen. Poleg tega se izplačujejo pod pogojem, da kmetje upoštevajo stroge standarde varstva okolja in prehrane, zdravja živali in rastlin, dobrega počutje živali in skrbijo za dobro kakovost obdelovalnih površin. Če kmet teh pravil ne spoštuje, je kaznovan tudi z ukinitvijo plačil.

Za enako obdobje je bil potrjen tudi Program za razvoj podeželja (PRP), ki daje večji poudarek prenosu znanja, skrajšanju dobavnih verig, trženju in kakovosti lokalnih proizvodov in ukrepom, kot sta sanacija gozdov in skrb za dobrobit živali. Za vse to bo Slovenija v sedmih letih prejela 1,107 milijarde evrov, od tega 838 evropskih milijonov, preostalih 25 odstotkov sredstev pa bo prispeval proračun RS.

program-za-razvoj-podezelja-2014-2020

Za tržne ukrepe še dodatnih 7 milijonov letno

V triletnem programskem obdobju 2017–2019 bodo slovenski čebelarji na leto prejeli 765.628 evrov. Od tega 50 odstotkov predstavljajo evropska, preostalih 50 odstotkov pa nacionalna sredstva. Z milijonom evrov za posamezno šolsko leto EU podpira tudi šolsko shemo. Še petkrat več pa EU vsako leto odšteje za ukrepe v vinskem sektorju. 5.045.000 evrov letno prejmejo slovenski vinogradniki za prestrukturiranje vinogradov in promocijo slovenskih vinarjev.

trzni-ukrepi
Brez evropskih sredstev bi kmetije začele propadati, s tem pa bi slovensko podeželje postalo zaraščeno in neurejeno, povečale bi se tudi socialne težave, od državne pomoči bi bilo odvisnih še več ljudi, predvsem starejših. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Po desetih letih 35 milijonov manj subvencij

Podatki kmetijskega ministrstva razkrivajo, da so slovenski kmetje lani prejeli za slabih 35 milijonov evrov manj subvencij kot pred desetimi leti. Poleg tega se je za dobrih 20 odstotkov zmanjšal tudi delež, ki ga za subvencije nameni država.

Ena od največjih kritik trenutne Skupne kmetijske politike je namreč dejstvo, da 80 odstotkov sredstev prejme približno 20 odstotkov največjih kmetij. Evropska komisija zato v prihodnje predlaga omejitev neposrednih plačil na največ 60.000 evrov na kmetijo. Prihranki, ki jih taka omejitev prinaša, pa bi se prerazporedili na manjše kmete, ki so, kot pravi komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan, "srčni del Evrope".

izplacila-agencije-rs-za-kmetijske-trge-in-razvoj-podezelja

Na 'nepravično' razporeditev subvencij so opozorili tudi v Združenju podeželske mladine, kjer so prepričani, da bi te morale biti namenjene kmetijam in ne podjetjem. Podatki Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) namreč kažejo, da med desetimi prejemniki najvišjih subvencij ni niti ene kmetije.  

najvecji-prejemniki-kmetijskih-subvencij

Največji primanjkljaj pri zelenjavi, krompirju in žitih

Slovenija se tradicionalno uvršča med neto uvoznice hrane, uvoz kmetijskih proizvodov se je v obdobju od 2004 do 2013 povečal za 6 odstotkov (z 897.000 na 955.000 ton), saj z domačo proizvodnjo ne zadostimo potrebam po kmetijskih proizvodih. Nizko stopnjo samooskrbe imamo predvsem pri zelenjavi, sadju, žitu in prašičjem mesu, stalni presežki pri samooskrbi se v zadnjem desetletju pojavljajo le pri perutninskem mesu, v posameznih letih so se pojavili tudi pri govejem in konjskem mesu.

samooskrba-po-vrstah

Po ocenah Statističnega urada je bilo leta 2013 v Sloveniji 40 odstotkov hrane domačega, slovenskega izvora, preostalih 60 odstotkov pa smo uvozili. Največ, kar 37 odstotkov oziroma 560.000 ton hrane, je prišlo iz sosednjih držav.

izvor-v-sloveniji-potrosene-hrane-2013

Povečal pa se je tudi izvoz kmetijskih proizvodov iz Slovenije, največ tradicionalno izvozimo v vse tri sosednje države. V obdobju 2004–2013 smo tako izvozili 295.000 ton, kar je v primerjavi z letom 2004, ko smo izvozili 72.700 ton, štirikrat več. Najizraziteje se je, kljub lastnemu primanjkljaju, povečal izvoz žit. V letu 2013 smo jih izvozili 171.000 ton, precej več smo kljub primanjkljaju izvozili tudi zelenjave, v letu 2013 14.000 ton, istega leta smo izvozili tudi 54.000 ton sladkorja in 8.200 ton krompirja.

Živinoreja ostaja najpomembnejša panoga slovenskega kmetijstva

Kar 87 odstotkov vseh, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, se ukvarja z živinorejo. Po vstopu v EU je največji napredek viden v prireji kravjega mleka. Število kmetij, ki oddajajo mleko, se je v zadnjem desetletju sicer zmanjšalo za tretjino, vendar je ob tem število krav ostalo enako, le da so se črede na kmetijah povečale.

V prašičereji se je samooskrba v zadnjem desetletju praktično prepolovila in danes znaša okoli 40 odstotkov. Nizka samooskrba s prašičjim mesom je po besedah Kmetijsko gozdarske zbornice posledica ureditve prašičerejskega sektorja v preteklosti, ko je ta temeljil na večjih farmah in kmetijskih podjetjih, tako imenovana kmečka reja pa ni bila konkurenčna. Z zapiranjem večjih prašičerejskih obratov v Sloveniji pa so se ta razmerja spremenila. Že zaradi nizkega števila plemenskih svinj je v Sloveniji rojenih malo prašičev, zaradi česar so cene prašičev pri nas pod močnim vplivom cen na evropskem trgu. Po podatkih ministrstva za kmetijstvo so bile do leta 2014 povprečne odkupne cene prašičev v Sloveniji za okoli 2 odstotka nižje kot v Avstriji.

zivinoreja-mleko-mlecni-izdelki

V Zvezi slovenske podeželske mladine mladi kmetje opozarjajo, da se je stanje slovenske prašičereje po vstopu v EU še poslabšalo. "Usodni položaj v slovenski prašičereji je posledica negativnih učinkov globalizacije, ki spodbuja obstoj nelojalne konkurence iz članic EU, kjer morajo rejci tekmovati z velikimi podjetji, ki izkoriščajo ekonomijo obsega, odlično infrastrukturo in finančno podporo držav. Slovenski rejci pa imajo proti njim vedno manjšo pogajalsko moč, zato državo pozivajo, da stori vse za ohranitev prašičereje v Sloveniji s subvencijami za ohranitev minimalnega staleža plemenskih svinj in z rejskim znanjem."

Najmanj njiv, a največ traktorjev

Med kmetijskimi gospodarstvi je bilo leta 2016 v Sloveniji 69.671 družinskih kmetij in 231 kmetijskih podjetij. Povprečna starost gospodarja oziroma upravitelja kmetije je 57 let, kar je skoraj 7 let več od povprečne starosti polnoletnega prebivalca. S podobnimi izzivi se soočajo tudi drugod; v EU je kar 4,5 milijona kmetov starejših od 65 let, mlajših od 35 let je le 6 odstotkov oziroma približno 720 tisoč kmetov.

Vsak dvajseti Slovenec ima doma traktor, kar nas uvršča v sam svetovni vrh. Po drugi strani pa imamo v primerjavi z drugimi evropskimi državami najmanj njiv in vrtov na prebivalca, le 830 kvadratnih metrov. Bruto dodana vrednost v kmetijstvu je leta 2017 znašala 439 milijonov evrov oziroma en odstotek skupnega bruto domačega proizvoda, denimo, v EU živilstvo in kmetijska industrija skupaj predstavljata 6 odstotkov BDP.

kmetijska-gospodarstva-v-sloveniji

Kmetijstvo niso samo pridelki

Slovenski kmetje lahko evropskim konkurirajo s kakovostjo pridelane hrane, ki je pri nas na visoki ravni. Tako so prepričani v Kmetijsko gozdarski zbornici. Poleg tega ima kmetijstvo velik pomen za ohranjanje poseljenosti podeželja, obdelanosti kmetijske krajine in ohranjanje biodiverzitete ter okolja v Sloveniji. Da bi slovenski kmetje živeli bolje, bi morali v prihodnje več pozornosti nameniti ekonomiki pridelave in prireje, bolj učinkovitemu upravljanju s tveganji, sodobnim tehnološkim trendom, razvoju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in večji digitalizaciji kmetijstva.

podezelje-eu-v-stevilkah
dejstva, eu volitve
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pohani Drekci
12. 05. 2019 09.48
+1
Družinske kmetije, tko bi mogl bit povsod, ne samo v Sloveniji.. državo pa podjetja stran od hrane in vode.. če rabim za svojo konopljo prekuhat vodo iz pipe, da jim vodni kamen ne uniči korenin, bom pa zase oziroma cloveka isto naredu, jebeni klor in nevem kaj pijem in jem!! :)
Bullschevik
09. 05. 2019 14.59
A lahko objavite letno porabo hormonov, antibiotikov..pa pesticidov ecc. Ne morete, ker že dve leti nimate podatkov oz. jih ne objavite. Narod pa farbate s per let starimi podatki.
DanM
08. 05. 2019 08.52
-2
Zmenite se blokarji in skupaj najamite kakšnega kmeta, da ekskluzivno za vas pridela domačo bio - eko hrano. Za vas bo ceneje in kmet bo več zaslužil brez posrednikov.
jesenvoyo
08. 05. 2019 07.19
+12
Zelo me motijo državne subvencije kmetom, to je denar vseh nas davkoplačevalcev. Kmetje, ki pridelujejo dobro hrano pa potem v veliki meri to izvozijo v EU. To pomeni, da davkoplačevalci plačujemo kvalitetno hrano za Avstrijce, Italijane, sami pa potem uporabljamo uvoženo cenejšo in manj kvalitetno hrano in to je nepošteno do nas. Smatram, da je izvoz kmetijskih pridelkov prepovedan, če je kmet zato prejel subvencijo. Posebno poglavje so traktorji, ki jih srečamo na kmetijah, ne preseneča, da so tudi na površinsko malih kmetijah traktorji v vrednosti 100000€, ali pa da jih imajo po tri in več kosov. To je sicer znak, da mnoge kmetije niso tako nerentabilne, kot jih se hoče prikazati, res pa je, da tako kot pri podjetnikih pri nas, bi nekateri hoteli čez noč in na veliko pokasirati. Upokojenec z polno delovno dobo in 500€ naj preživi kako ve in zna, moj sosed pa vozi traktor za 80 tisoč € (klima,radio), obdelovalne zemlje pa bolj malo.
periot22
07. 05. 2019 21.03
+22
Na ta boljši zemlji rastejo lidli tediji, hoferji!
lotmerzanec
07. 05. 2019 20.27
+34
Židan je in še uničuje kmete!! Kmet dobi za 100 kg prašiča 130 evrov seveda finančno to ni možno zato kmetje več ne redijo prašičev!! Pri mleku je isto zato sedaj mlekarne kopujejo mleko na Hrvaškem!! Toraj tisto o pridelanem v Sloveniji je laž z takimi fintami služijo samo posredniki in velika podjetja kot je bilo Židanova Panvita,ki je načrtno uničila majhne kmete!!
AlternativeFacts
07. 05. 2019 18.18
-18
Torej drugače povedano, brez blokarjev bi nesposobni kmetje lakoto tolkli....
periot22
07. 05. 2019 21.00
+15
AlternativeFacts
08. 05. 2019 08.21
-2
Ja mišica, če bi blokarji tistih 30 centov na dan, ki jih zmečejo za subvencije kmetov, dajali na stran, bi v 10 letih lahko pokupili kmetijska zemljišča. Pa ne pozabit. Blokarji morajo plačevati polne davke, kmete, zraven si morajo plačevati polni prispevek pokojnino in zavarovanje za primer brezposelnosti......Kaj pa kmet? Subvencije in davek iz naslova katasterskega dohodka.....Ne ti blokarjev ne bi bilo več, če te ti blokarji futrajo da ti sploh lahko obstajaš....
Neutrino
07. 05. 2019 18.12
-7
Važno da imajo doma vsaj en traktor s komplet priključki in nakladalko, pa čeprav gojijo perutnino in šparglje...
kmet1
07. 05. 2019 17.46
+17
kolikšna pa je poprečna starost traktorjev?
periot22
07. 05. 2019 20.59
+8
IvekKu
07. 05. 2019 16.10
+25
To pa naslovite na komunistično srenjo iz vrst SDja, glede na to, da že od pamtiveka vodijo kmetijsko ministrstvo. Samooskrbni pa to, pa odkupne cene, pa koliko kmetij tedensko propade.
vertex
07. 05. 2019 16.21
+1
slovensko prehrambno industrijo so uničili sds komunisti jajo,bavčar...
IvekKu
07. 05. 2019 17.42
+3
Hahahaha s čim pa točno, dajte kakšen konkreten podatek za spremembo povedat no?
IvekKu
07. 05. 2019 17.43
-2
Pa sem mislil, da je kmetijstvo blestelo v prejšnem režimu po katerem ti SDjevci tako hrepebijo. Razen če so mi starši bivši kmetje to lagali. Hahaha
vertex
07. 05. 2019 17.52
+17
v prejšnjem režimu smo bili kmetijsko samozadostni...sedaj uvažamo krompir,čebulo,zelje...lagal ti je ata ali pa je bil nesposoben kmet...moji so imeli kmetijo..hrane na pretek
oježeš
07. 05. 2019 19.41
+15
Smo krompirjeva dežela, tega pa uvažamo iz Grčije, Alžirije in še od drugod.
fokus1
08. 05. 2019 10.19
-1
vertex
07. 05. 2019 15.54
-4
Vsaj lakote ni..iz avstroogrske se je zaradi hude lakote in brezposelnosti izselilo več kot 250.000 slovencev..veliko jih je umrlo zaradi lakote
vertex
07. 05. 2019 16.29
-1
zajebant2
07. 05. 2019 15.35
+27
to je politika židana, ko je bil minister
DeBill
07. 05. 2019 15.26
+39
Hofer - med: izvor iz držav EU in izven EU. Odlična specifikacija.
flojdi
07. 05. 2019 18.45
+13
.hofer , spin, lidl, .. mene Ne vidi. / čeprav berem tiste male črke težko, jih vseeno preberem. in ne kupujem kitajskega, perujskega, madžarskega, grškega, ipd. . spustim" se le do Italije, Avstrije in Hrvaške.. vsega ostalega ne kupim Nikoli. /razen kako banano včasih
oježeš
07. 05. 2019 19.42
+5
Prej bo šel v prodajo, kot pa če napišejo konkretno iz katere države je.
nikhrast
07. 05. 2019 15.24
+0
Kaj pa aeroponics, pa hydroponics..., precej zelenjave se ne pridela več na klasični način. Pa jasno zakaj so drugje sadje, zelenjava... cenejše, poglej ogromne plantaže, v Sloveni pa polno vrtičakarjev. Pa zakaj je toliko neobdelane zemlje po Sloveniji, zaraščene njive vsepovsod, brez profita noben kmet ne bo ostal v biznisu.
oježeš
07. 05. 2019 19.45
+1
Brez problema pa dobijo subvencijo, če tudi vso zemljo oddajo drugim v najem.
scipio
07. 05. 2019 15.23
+19
Nekoč smo bili vsi na drevesih. Nato smo bili vsi lovci, tako za iz rok v usta vsak dan po malem, nato vsi kmetje, vsaj nekaj je bilo v kaščah za čez zimo. Nato smo bili vse bolj purgerji in je kmetov zdaj le še 2%, a glej pridelajo hrane toliko, da jo je dovolj za vse in da celo ostaja. Oljna repica gre masovno za biodizel, pa nihče v EU ne strada pšenice in kruha. Piva pijemo na galone vsak, od kod ves ta ječmen? Iz regrata se naredi boljšo avtogumo kot iz kavčuka. Kaj vam manjka? Konzerve in pršut v kleti v primeru atomske vojne? Jo hočte, ker je v tej EU vse tako prekleto zanič?
Špartanec
07. 05. 2019 15.17
+8
69.000 kmetij! Pa pravijo, da je Slovenija majhna.
Rade 74
07. 05. 2019 15.02
+45
V Jugi smo imeli rezerv hrane za vse prebivalstvo, danes naše rezerve zadostujejo za 25% prebivalstva! Bravo Slovenija, glavno da kmetijsko obdelovala zemljišča, spreminjate v zazidalna, da nam lahko Evropa preko raznih supermarketov, ki jih zgradijo na tej rodovitni zemlji, prodaja pomije, strup. Pol se pa vprašajmo kako, da za rakom vsako leto zboli vse več ljudi in smo krepko na vrhu v Evropi po obolelosti za rakom.
scipio
07. 05. 2019 15.33
+42
Nimam občutka, da kje pri nas kupujem pomije in strup. Hrana iz supermarketov v Sloveniji je vsaj 10x bolj okusna od tiste iz WalMarta in dugih ameriških špecerijskih verig. Ne jem veliko, a jem dobro. Sem poskusil Ameriko in Azijo in Afriko in vem, kdo in kaj kje je in za kakšen denar približno. V Laosu in Kambodži sem se prenasitil njihovega belega riža, od katerega živijo in je brez okusa kot bi jedel pocast bel papir. Zbudite se no že enkrat in se vprašajte kaj vam tukaj v Evropi in Sloveniji manjka glede na to, kako živi in jé 99,9% od vseh ostalih 7 milijard ljudi na tej Zemlji.
User416781
07. 05. 2019 16.40
+17
@scipio - od mene ++++++++++++++. Slovenčki se pač znamo samo pritoževati. Velik del odgovornosti pa za to nosijo mediji, kot 24ur, ki vzpodbujajo s svojimi novicami nestrpnost in negativizem.
katepabriga
07. 05. 2019 14.53
+46
ja,samo kmetijstvo uničite do konca pa smo zmagal. Ostalo ste že obkradli in prodali. Banda!
RibicTine
07. 05. 2019 14.50
+37
Največ subvencij dobila Židanova Panvita. Tako odteka naš denar k SDju!!
indal
07. 05. 2019 14.47
+54
Mene najbolj boli ravno tole "Eden največjih izzivov zadnjega desetletja je izguba uporabnih kmetijskih zemljišč. V 13 letih smo jih izgubili dobrih 31.000, od tega več kot 20.000 hektarjev zaradi izgradnje infrastrukture in pozidave." Samo da imaš veze in se pozidajo najboljše parcele, A klasa zemlje! In tam ko je enkrat beton in asfalt ne poznam primera, da bi bila še kdaj obdelovalna površina (njiva)! ARSO vi ste en navaden poden personal + občinarji! Nekdo, ki ima veze kupi od kmeta poceni parcelo, potem se to uredi preko vez, da je ta ista parcela zazidljiva in nato se proda za 10x nakupne. Bravo država!